Podle receptu z maminčina sešitu. Zelné zakarpatské závitky se šťavnatou náplní. Sotva je stihnu nandat na talíř už jsou pryč

Tradiční recept na zakarpatské závitky se šťavnatou náplní, které se nerozpadají, si zamiluje každý milovník dobrého jídla.  

Pokud máte chuť uvařit si něco nového, zelné zakarpatské závitky se šťavnatou náplní by pro vás mohlo být tím pravým ořechovým. Nejenže skvěle chutnají, nebudou se ani díky tomuto originálnímu postupu rozpadat. Jde o tradiční recept, který je oblíbený zejména v Rusku, ovšem až ho ochutnáte i vy, se vší pravděpodobností si jej zamilujete také. Na nic již nečekejte a vrhněte se do příprav.

Zakarpatské zelné závitky se zelnou náplní

Jakmile ochutnáte tuto tradiční dobrotu, budete ji se vší pravděpodobností vařit mnohem častěji, než tomu bylo doposud. Recept je opravdu originální, což se odvíjí také na chuti výsledného pokrmu. Závitky by měly být sladké, jemné a především pořádně šťavnaté. Nemusíte se bát ani postupu, protože jej hravě zvládne každý vášnivý kuchař. K přípravě budete potřebovat následující ingredience:

  • 1 hlávka zelí
  • 800 gramů mletého masa
  • 200 gramů rýže
  • 6 ks cibule
  • 1 ks mrkev
  • Sůl, pepř, bylinky a další koření, podle chuti
  • 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
  • Bobkový list

Postup pro přípravu:

  • Nejprve zbavte hlávku zelí škaredých a změklých listů, vložte ji do vody a důkladně ji uvařte. Chcete-li proces urychlit, vyřízněte před vařením střed.

  • Mezitím uvařte rýži, aby získala poloměkkou konzistenci. Poté ji nechte vychladnout.
  • Nakrájejte cibuli na kostičky, nastrouhejte nahrubo mrkev a následně zeleninu dohromady osmahněte na pánvi do měkka.
  • Rýži nyní smíchejte s mletým masem, osmahlou zeleninou, solí, pepřem a vámi zvoleným kořením.

  • Z každého listu zelí odřízněte tuhou střední žilku, rozprostřete po něm mleté maso a poté zastrčením konců vytvarujte zelné závitky.
  • Zelné závitky nyní vložte do hrnce, zalijte vodou, přidejte rajčatový protlak, podle chuti osolte a přiveďte k varu. Teplotu posléze snižte na mírný oheň, aby se závitky nepřipálily a vařte cca 20 minut. (je dobré na jednom závitku zkontrolovat, zda se maso pořádně uvařilo)

  • 5 minut před koncem vaření přidejte bobkový list, vámi zvolené bylinky a pepř. Poté je můžete podávat.
  • A máte hotovo, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]