Pandispan je japonský dort, který musíte vyzkoušet

Co si představit pod dezertem, který nese označení pandispan? Jedná se o známý japonský dort, který až si také upečete, tak ho budete milovat. A to jak pro jeho unikátní a zajímavou chuť, tak i proto, jak jednoduchý na přípravu je. Stačí pár jednoduchých kroků a je to.

Co budete potřebovat?

Jak jsme uvedli, japonský dort pandispan je velmi jednoduchý. To dokládá i seznam ingrediencí. Jsme přesvědčeni, že je bez problémů najdete i u sebe doma. Stačí, když máte:

  • 110 g mouky
  • 50 ml oleje
  • 80 ml mléka
  • 6 vajec
  • 1 lžičku citronové šťávy
  • 1 špetku soli
  • 1 lžičku vanilkového cukru
  • 90 g cukru

Jako první olej

Zajímavý je recept na pandispan v tom, že se jako první zahřívá olej. Když je teplý, můžete ho smíchat s moukou. V tu chvíli vám může vzniknout směs, která bude připomínat tekutější jíšku. Vše důkladně promíchejte.

Přidejte další ingredience

Když je váš základ připomínající jíšku hotový, můžete přidávat další ingredience. Mělo by se jednat o vlažné mléko, ve kterém směs oleje a mouky rozmícháte. Potom přidáte také 5 žloutků a dále jedno celé vejce. Vše můžete pomalu šlehat za pomoci kuchyňského mixéru, který vám dokáže ulehčit práci.

Připravte bílky

Zbývají vám vaječné bílky, které je třeba zpracovat zvlášť. Zde už kuchyňský mixér využijete stoprocentně, jelikož je vaším cílem příprava sněhu, který by měl mít nadýchanou a samozřejmě také pevnou konzistenci.

Tento sníh následně přidáte do vašeho základu na dort pandispan a vše opatrně zamícháte. Zde raději už ručně, aby nedošlo k tomu, že narušíte celkovou vláčnost a také nadýchanost těsta.

Nalijte do plechu

Když je těsto hotové, nalijte ho do plechu. Mělo by se jednat spíše o plech hlubší, o rozměrech nejlépe 10 x 20 centimetrů, což je pro vaše potřeby optimální.

Doporučujeme plech buď vymazat máslem, nebo použít pečicí papír. To proto, aby nedošlo k nepříjemnému připalování a také přichytávání.

Už jenom do trouby

Postup přípravy je unikátní také tím, že se pandispan peče ve vodní lázni. Malý plech s těstem proto vložte do velkého plechu, do kterého nalijete vodu.

Vše potom vložte do trouby rozehřáté na 170 stupňů Celsia a při této teplotě pečte přesně 20 minut. Potom na troubě snižte teplotu na 150 stupňů a při ní vše dopékejte ještě asi 50 minut.

A je hotovo

Když uplyne daný čas, tak troubu vypněte a nechte váš dezert ještě asi 15 minut dojít. Až potom otevřete troubu, svůj japonský dort vyndejte, vyjměte ho z plechu, dejte ho chladnout a potom ho můžete nakrájet. Až ho ochutnáte, jistě si ho zamilujete.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]