Pečená žebra, která nejenom chutnají. Jsou unikátní i na pohled

Pečená žebra jsou populární klasikou, která však nemusí být nudná. Místo běžného standardního upečení zkuste zajímavou změnu. Na talíři bude toto jídlo vypadat velmi originálně, doslova jako by bylo připraveno v luxusní restauraci.

Co budete potřebovat?

Lákají vás tato pečená žebra, a to jak pro jejich chuť, tak i pro jejich vzhled? Pokud ano, připravte si všechny potřební ingredience, díky kterým se vám povedou. Jde o tyto:

  • 3,5 kg vepřových žeber
  • 60 g medu
  • 30 ml šťávy z citronu
  • 1 lžičku koriandru
  • 3 lžíce oleje
  • 200 ml jablečného moštu
  • 60 ml vinného octa
  • 1 lžičku muškátového oříšku
  • 5 stroužků česneku
  • 150 g hub
  • 2 brambory
  • Sůl a pepř dle potřeby

Nachystejte marinádu

Aby se pečená žebra povedly, je základem marináda. A ta vznikne celkem jednoduše, jelikož do mísy přidáte většinu přísad, které jsme předepsaly. Vlastně to bude vše kromě česneku a samozřejmě také hub a brambor. Vše důkladně promíchejte a marináda na žebra bude hotová.

Nachystejte si žebra

Nyní si můžete připravit maso. Základem je nakrojit místo mezi kostmi, stejně jako doporučujeme odstranit přebytečné tukové krytí.

Dále vezměte nakrájený česnek a pomocí něho můžete svá žebra takzvaně špikovat. Také je můžete naložit. Buď klasicky do marinády, nebo použijte metodu injekční stříkačky, pomocí které vstříknete marinádu přímo do masa.

Následně dejte maso, spolu se zbytkem česneku a marinády do mísy a uložte do lednice. Doba marinování by měla být minimálně 24 hodin.

Příprava brambor a hub

Když jsou žebra namarinovaná, tak je můžete vyndat z lednice. Nechte je chvíli ohřát a mezi tím si můžete připravit brambory a houby. Obojí budete restovat na pánvi na troše oleje. Potom je nechte chladnout.

Maso do trouby

Žebra můžete dát na plech vyložený pečicím papírem. A to tak, aby neležel, ale aby měla tvar kulatý, jak vidíte na obrázku. Pomoci si můžete vázacím provázkem, nebo alobalem. Doba pečení bude asi 2 hodiny při teplotě 200 stupňů Celsia.

Po této době přidáte směs brambor a hub. A to přímo do samotného středu vašich žeber. Opět vrátíte do trouby a budete péct po dobu dalších 20 minut.

Můžete podávat

Když je maso hotové a brambory jsou měkké, jsou vaše pečená žebra u konce. A to znamená, že je můžete vyndat z trouby, originálně naservírovat a hlavně je můžete ochutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]