Pečené maso se zelím z jednoho pekáče chutná báječně

Pečené maso má v našich kuchyních dlouhou tradici. Nejčastěji se podává se zelím a také s knedlíkem. A právě tohoto jídla se týká náš recept. Pokud jste vždy pekli zvlášť maso a v hrnci chystali zelí, zkuste tento nový postup a udělejte vše v jednom pekáči. Proč? To brzy zjistíte.

Jednodušeji a chutněji

Daný postup na pečené maso má hned dvě výhody. Tou první je jednoduchost, kterou ocení každý, kdo toto jídlo připravuje. Potom je tu ještě výhoda číslo dvě, kterou je chuť. Tím jak se propojí obě suroviny, vznikne velmi lahodná kombinace, kterou budete milovat. Kdo nevyzkouší, nevěří. Kdo vyzkouší, tak maso a zelí jinak nepřipravuje.

Jenom pár ingrediencí

Jak na toto pečené maso se zelím? Velmi jednoduše. Potřebovat budete zhruba 50 g zelí, dále také 2 cibule a zhruba kilo masa. My doporučujeme bůček nebo krkovici, což jsou druhy masa, které jsou i po upečení dostatečně šťavnaté. Dále už stačí jenom trochu soli a pepře na následné dochucení a máte vše, co je potřeba. I to je unikátem tohoto zajímavého jídla.

Postup je snadný

Postup přípravy je velmi jednoduchý. Základem je zelí, které se rozprostře na dno pekáče nebo zapékací mísy. Na zelí se přidá na kolečka nakrájená cibule. A na ni potom přijde maso, nakrájené na kousky. To důkladně osolte a také opepřete. Potom pekáč přiklopte, třeba víkem, nebo pomocí alobalu.

Následně stačí vložit do trouby, která bude předehřátá na teplotu 150 stupňů Celsia. Při této teplotě maso vše pečete, nebo spíše zakryté dusíte, po dobu 60 minut. Následně víko zvednete, zvýšíte teplotu na 200 stupňů a dopékáte po dobu 30 minut. Tím se odpaří přebytečná voda a maso i zelí chytnou správnou barvu.

Už jenom naservírovat

Po uplynutí této doby máte hotovo a zbývá vám jenom servírování. Ideální je dát si k masu se zelím houskový, nebo bramborový knedlík. A pokud vám ještě trocha zbude, hodí se k večeři, třeba také s kouskem čerstvého chleba. Tak dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]