Dezert po dobrém obědě či večeři, cukroví pro slavnostní příležitosti, anebo prostě něco sladkého ke kávě. Zákusky a cukroví milujeme všichni. A rozhodně jich u nás nemáme nedostatek! Možná vás ani nenapadlo měnit zaběhlé zvyky a ke kávě návštěvě nepřipravovat bábovku, na Vánoce linecké cukroví či si z cukrárny nenosit žloutkové řezy. Svět gastronomie je ale mnohem bohatší a sladkých dobrot v něm existuje nepřeberné množství. Zkuste proto udělat jednou změnu a nechat se při jejich přípravě inspirovat ve světě.
Vzpomínka na Byzanc
Jen málo návštěvníků Turecka ukončila svůj pobyt bez toho, aby ochutnala baklavu. Tato pochoutka má svůj původ již v dobách byzantské říše a kromě Turecka, které je považováno za domovinu tohoto cukroví, se s ním setkáte na celém Balkáně a přilehlém okolí, oblíbené Řecko nevyjímaje. Na baklavu ale nemusíte čekat až do chvíle, kdy vyrazíte na letní dovolenou. Baklavu si můžete připravit i doma. Jak na to?
První, co budete muset udělat, je sehnat si ořechy, nejlépe směs těch lískových, vlašských a třeba i piniových. Ty potom promíchejte s rozehřátým máslem, vejci, solí, zázvorem a citronovou šťávou. Poslední dvě ingredience ale spíše nahrazují kardamom, koření, které do receptu přirozeně patří, ne každý ho má ale u nás v kuchyni. Zbývá zmínit ještě jednu ingredienci: med. Tím rozhodně nešetřete, pro Balkán je přemíra medu typická.
Připravenou směs naneste na tenkou vrstvu listového těsta položenou na pečícím papíru, překryjte ji další vrstvou, opět naneste ořechy a opět překryjte. Poté vše potřete máslem a dejte péct na 150 stupňů. Po necelé půlhodince máte skoro hotovo. Vše ještě přelijte cukrem svařeným ve vodě a rumem, nakrájejte na kostičky a můžete ochutnat.
Vánoce u sousedů
Zatímco v našich luzích a hájích patří k Vánocům neodmyslitelně vánočka, v sousedním Německu je to skvělá vánoční štola. Rozhodně jí nemusíte připravovat jen na Vánoce, ke kávě si jí můžete připravit kdykoliv. Jak to udělat?
Mouka, prášek do pečiva, tuk na pečení, tvaroh, vejce, cukr, smetana a sůl – na těsto budete tedy potřebovat víceméně standardní ingredience. Do těsta potom zapracujte rozinky, kandované ovoce a mandle. Až se štola upeče, přijde na řadu další věc, která dělá štolu štolou – potřete jí rozpuštěným máslem a posypte jí moučkovým cukrem až je jím pokrytá úplně celá.
Typické americké koláčky
Ve Spojených státech jsou nesmírně populární koláčky zvané „brownies“. Ty se dají připravit na nespočet způsobů. Jedním z nich jsou brownies s karamelem. Jak si tedy takové americké vánoční cukroví z karamelu připravit?
Příprava není nikterak náročná. Těsto si připravíte z hladké mouky, vajec, vanilkového i klasického cukru a přidejte do něj másla a kakaového prášku. V troubě potom sušenky upečte na 180 °C. Po vychladnutí brownies přelijte karamelem a typicky americké cukroví je na světě.
Jaké znáte španělské cukroví?
Španělsko představuje na gastronomické mapě světa významný pojem. Přesto si jej s žádným typickým a světoznámým cukrovím asi nespojujeme. Je to ale trochu škoda. Sušenky Polvorónes totiž stojí za to. Jedná se o kulaté sušenky z těsta z hladké mouky, másla, tuku a cukru. Tou hlavní ingrediencí jsou ale mandle, buď v podobě extraktu, anebo mandlí nasekaných.
Na vymazaném plechu nebo pečícím papíru se potom sušenky pečou při nějakých 180 °C. Po vychladnutí je lze zdobit čokoládou nebo nějakým malým ovocem.
Svět je zkrátka velký a nabízí nespočet receptů, i na sladkosti a zákusky. Rozhodně se vyplatí občas se rozhlédnout a nechat se inspirovat. Zahraničním a pro nás trochu exotickým cukrovím si lze zpestřit vánoční stůl i chvíle pohody kdykoliv jindy. Tak do toho!