Připravte si doma výborné pečivo z řeckého těsta filo

Dostali jste chuť na sladké pečivo, ale nevíte, co přesně připravit? Tento recept je velmi chutný, rychlý a je rozhodně dobré ho mít po ruce. Jedná se možná o nejrychlejší pečivo, které si jen můžete doma připravit.

Budete na něj potřebovat plátky listového těsta filo, ale použít můžete také klasické listové těsto, pokud filo neseženete. V obou případech bude výsledek úžasný.

Co budete potřebovat?

Nejen, že je příprava tohoto dezertu velmi jednoduchá, ale také rychlá. Potřebujete jen několik ingrediencí a vyrobíte z nich pečivo, kterému nikdo neodolá. Nejen, že bude křehké, ale na jeho vršku si užijete křupavé krusty z mléka. Už na nic nečekejte a dejte se do toho. Co budete potřebovat na výrobu? Připravte si:

  • mléko – 300 ml,
  • slupka z citronu – 1 ks,
  • skořice – 1 ks,
  • vejce – 3 ks,
  • cukr – 100 g,
  • těsto filo – ½ balení,
  • máslo – 150 g,
  • moučkový cukr na ozdobu.

Návod na přípravu

Nejprve nalijte mléko do kastrůlku, přidejte citronovou kůru a jednu tyčinku skořice. Dejte hrnec na plotnu a přiveďte směs k varu. Poté hrnec odstavte a nechte mléko zcela vychladnout.

Ve vodní lázni nebo jednoduše v mikrovlnné troubě rozehřejte máslo. Vezměte kulatou formu o průměru 22 cm a předehřejte troubu na 170 stupňů. List těsta dejte na pracovní plochu a pomažte máslem. Stejně to udělejte i u ostatních. Těsto zmuchlejte do pruhů a vykládejte jimi obvod formy od středu.

Získáte velkou těstovou růži. Vršek můžete znovu potřít máslem a takto připravené dejte těsto na 10 až 12 minut do předehřáté trouby. Do misky dejte mléko, vajíčka a podle chuti přidejte cukr.

Šlehačem vše spojte dohromady. Až bude těsto hotové, polijte ho rovnoměrně mléčnou směsí a dejte zpět do trouby na dalších 20 minut.

Před podáváním pečivo zasypejte moučkovým cukrem a můžete ho podávat nedočkavým hladovým krkům ve své rodině.

Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]