Pokud nestíháte na Vánoce napéci dostatek cukroví, zpozorněte. Tento recept na nepečené ořechové kuličky vám zabere jen půl hodiny času a bude chutnat celé rodině.
S blížícím se závěrem listopadu stále více z vás vytahuje kuchařku s recepty na vánoční cukroví. Pravděpodobně nyní pečete především perníčky, kterým trvá měknutí nejdéle, avšak jistě někdo z vás začal připravovat i jiné druhy cukroví. Pokud už nyní víte, že na zdlouhavé pečení nebudete mít čas, zapište si tento recept na fenomenální ořechové kuličky. Nejen, že jsou snadné a hotové za 25 minut čistého času, ale zároveň jsou opravdu lahodné a existuje jen málo lidí, kteří jim odolají.
Ingredience potřebné pro přípravu ořechových kuliček:
- 200 gramů máslových sušenek
- 120 gramů pravého másla
- 125 gramů cukru moučky
- 50 gramů vlašských ořechů (ideální jsou již umleté)
- 50 mililitrů rumu (či pomerančového džusu)
- 3 polévkové lžíce medu
- 3 polévkové lžíce pravého kakaa
- 1 sáček vanilkového cukru
- hrozinky dle chuti
Příprava zabere asi 25 minut čistého času
V prvním kroku přípravy si vezměte k ruce food procesor či mixér a nasekejte jím připravené máslové sušenky na jemnou drobenku. Až budete mít sušenky připravené, odeberte z celkového množství tři polévkové lžíce a dejte je stranou do samostatné menší misky. Nyní si vezměte k ruce větší mísu, ve které vyšlehejte změklé pravé máslo s moučkovým cukrem a sáčkem vanilkového cukru.
Po vyšlehání do másla s cukrem přidejte tři polévkové lžíce medu a směs dobře promíchejte. Následně do těsta přisypte pravé kakao a rum (pokud chcete ořechové kuličky podávat dětem, nahraďte rum pomerančovým džusem, který je v těstě rovněž neuvěřitelně chutný).
Všechny ingredience důkladně promíchejte, aby se propojily ve vláčné a kompaktní těsto. To nechte chvíli odležet.
Výsledné těsto by mělo být vláčné a kompaktní, rozhodně ne suché a drobivé. Pokud by se příliš drobilo, přilijte do něj trochu rumu (džusu) či med. Máte-li rádi hrozinky, v tomto kroku je do těsta zapracujte v množství, které vám chutná. Nyní si připravte ořechy. Pokud jste je zakoupili již namleté, odvažte potřebné množství. V případě, že máte vlašské ořechy vcelku, rozemelte je na co nejjemnější drobenku. Tu následně přisypte k máslovým sušenkám, které jste si nechali v misce stranou a rukou směs prohněťte.
Z těsta tvořte kuličky o přibližné velikosti vlašského ořechu a každou z nich obalte ve směsi rozemletých ořechů a sušenek. Hotové kuličky naskládejte na talíř či na tác a nechte je v lednici (či na chladném místě) alespoň dvě hodiny odpočinout. Na tomto receptu je skvělé, že si cukroví zachovává svůj tvar a chuť i při delším času, kdy je ponecháno při pokojové teplotě.