Tradiční asijská příloha vám zprostředkuje u celé řady jídel nový chuťový prožitek. Naučte se připravovat katmer a zamilujte si ho.
Takzvaný katmer (v angličtině qatlama) je tradiční přílohou středoasijské kuchyně. Jedná se o smažený, vrstvený chléb, který můžete konzumovat buď samostatně, nebo jako doplněk celé řady pokrmů. Seznamte se s jeho tradičním postupem přípravy, který si snadno upravíte dle svých chuťových preferencí. K jeho přípravě nebudete potřebovat žádné speciální suroviny – bohatě vám postačí ty, které již máte doma.
Ingredience potřebné pro přípravu katmeru:
- 500 gramů polohrubé mouky
- 100 gramů pravého másla
- 60 mililitrů rostlinného oleje
- 300 mililitrů studené vody
- 1 kus vejce velikosti M
- 1 čajová lžička soli
- čerstvé bylinky dle chuti
- zelená cibulka
Postup přípravy skládaného chleba krok za krokem
Aby vám příprava těsta zabrala co nejméně času, je dobré si nejprve připravit potřebné suroviny. V prvním kroku si tak na kuchyňskou pracovní desku vyskládejte vše potřebné, popřípadě si jednotlivé ingredience již předem rozvažte. Jakmile budete mít vše připravené, můžete se pustit do přípravy katmeru. V prvním kroku přípravy ve větší míse smíchejte prosátou mouku se solí. Do směsi přilijte vodu a rozklepněte vejce.
Suroviny zpracujte do podoby tužšího těsta, které přikryjte potravinářskou fólií a nechte přibližně půl hodiny odstát. Mezitím si v menší misce rozpusťte odvážené máslo, přilijte k němu rostlinný olej a důkladně promíchejte.
V dalším kroku vyklepněte odpočinuté těsto na lehce pomoučený kuchyňský vál a rozdělte ho na čtvrtiny. Každý díl rozválejte na tenkou vrstvu, kterou potřete směsí oleje a másla a hustě posypte nasekanými čerstvými bylinkami a pokrájenou zelenou cibulkou.
Jednotlivé vrstvy těsta následně položte na sebe. Snažte se, aby se vrstvy co nejvíce překrývaly – v případě potřeby je rukama urovnejte. Takto navrstvené těsto následně rozkrájejte na asi dva centimetry široké proužky. Jednotlivé proužky v dalším kroku srolujte do podoby jakýchsi šneků. Hotové šneky lehce rozválejte do podoby placek a odložte je stranou.
Posledním krokem přípravy katmeru je smažení. Dostatečně velkou pánev dobře rozpalte a nalijte na ni zbytek směsi másla a oleje. Až bude tuk rovněž rozpálený, ztlumte plamen a jednotlivé placky osmažte dohněda. Hotový katmer je nadýchaný, s jemnou vůní a chutí, která se hodí k většině středoasijských pokrmů. Pokud by se vám zdál málo výrazný, můžete hotové placky potřít směsí bylinek, prolisovaného česneku a čajové lžičky oleje. Skvělým dochucovadlem je rovněž osolený tvaroh.