Choroby postihující srdce a cévy jsou v civilizovaném světě velkou hrozbou. Existují ale některé potraviny, které cévy čistí a udržují je zdravé, říká lékařka Jillian Kubala.
Podle Světové zdravotnické organizace jsou kardiovaskulární onemocnění nejčastější příčinou úmrtí v civilizovaných zemích. Způsobuje je několik faktorů jako kouření, sedavý způsob života, diabetes nebo zvýšená hladina tuků v krvi. Ke snížení rizika onemocnění srdce a cév je nutné dodržovat zdravý životní styl a zařadit do jídelníčku pravidelně potraviny, které díky svému složení, pomáhají udržet cévy průchodné.
Listová zelenina
Listová zelenina je užitečným zdrojem kyseliny listové, vitamínů A a C a také beta-karotenu. Doporučuje se zejména zelí, které obsahuje účinné antioxidanty a velké množství vlákniny, která pomáhá proti vzniku ztuhlosti tepen. Z téhož důvodu je na tomto seznamu i špenát. Na listovou zeleninu by si ale měli dát pozor lidé, kteří berou léky na ředění krve. Kyselina listová může ovlivnit účinek těchto léků. Konzumovat špenát ve velkém množství by neměli lidé, kteří trpí na ledvinové kameny.
Kvalitní hořká čokoláda
Svým obsahem kakaa a flavonoidů pomáhá čokoláda udržet pružnost tepen a předchází tak srdečním chorobám. Nelze ale jíst neomezené množství. Vybírejte si čokoládu s obsahem kakaa alespoň 70 procent a jezte jen malý čtvereček každý den. Krom prevence srdečních chorob působí tmavá čokoláda také jako přírodní antidepresivum. Opatrně by s ní měli zacházet zejména lidé trpící dnou a ledvinovými kameny z kyseliny močové.
Sardinky
Sardinky patří mezi tučné mořské ryby. Jsou tedy velmi bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin a jsou vědci nejvíce doporučovanou rybou pro zdraví srdce. Zvyšují hladinu užitečného HDL cholesterolu a mají protizánětlivé účinky. Kvůli svému výjimečné vysokému obsahu purinů by se jim ale měli spíše vyhýbat lidé, kteří trpí dnou, byla jim lékaři doporučená nizkopurinová dieta, a mají vysokou hladinu kyseliny močové v krvi.
Kurkuma
Kurkuma je žlutě zbarvené koření, které podle zjištění vědců pomáhá proti ateroskleróze a účinně snižuje hladinu LDL cholesterolu v krvi. Obsahuje takzvaný kurkumin, který má schopnost zvrátit některé procesy, které k onemocnění srdce a cév směřují. Dokáže totiž zlepšit výstelku cévních stěn a na té se pak méně usazují aterosklerotické pláty, které cévu ucpávají. Kurkuma není vhodná pro pacienty, kteří trpí žaludečními vředy. Ve velkých dávkách může vyvolat alergickou reakci.
Ořechy a mandle
Nenechte se zmýlit. Nejsou tímto odstavcem míněny přesolené a upražené plody, které kdysi možná byly zdravými. Užitečné pro srdce jsou nepražené a nesolené oříšky a mandle ideálně i se slupkou.
Obsahují totiž velké množství rostlinných omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat LDL cholesterol a udržovat tak cévy průchozí. Pochopitelně ani oříšky nelze jíst bez omezeni. Postačí malá hrstička každý den, jinak by mohly způsobit nárůst váhy.
Zdroj: Healthline