Kuře s nádivkou je oblíbeným svátečním pokrmem. Tato příprava je vždy elegantní a snadná, a pokud trochu upravíte náplň, vznikne nespočet variant tohoto receptu. Naše varianta má speciální náplň. Žádný konzervovaný hrášek nebo kukuřice, houby nebo pohanka, tentokrát jsme zvolili vepřové maso, sýr, chléb a bylinky.
Připravte si ingredience a nejprve kuře důkladně a opatrně vykostěte
Pro přípravu receptu budete potřebovat:
- 1 kuře
- 100 g chleba
- 50 g tvrdého sýra
- 1 vejce
- sůl (podle chuti)
- muškátový oříšek (podle chuti)
- 2 větvičky šalvěje
- 2 cibule
- 200 g vepřového masa
- 50 g másla
- černý pepř (podle chuti)
- olivový olej
- zelená petrželka
Vezměte celé kuře a veďte řez podél páteře (řez by neměl být hluboký). Nyní řízněte podél žeber, abyste se dostali k místu, kde je stehno spojeno s kostí. Oddělte stehenní kost. Najděte místo, kde se křídlo setkává s kostí. Jemně oddělte spoj.
Totéž proveďte na druhé straně. Oddělte páteř a žebra. Vyřízněte stehna. Najděte kosti ve tvaru písmene L poblíž křídel a odstraňte jak kosti, tak křídla. Odeberte je. Můžete je použít k přípravě vývaru nebo jiného pokrmu.
Připravte si nádivku z masa, chleba, sýra a ostatních surovin
To nejtěžší máte za sebou. Vykostěné kuře důkladně osolte a opepřete a nechte chvíli odpočívat v lednici. Během této doby si připravte náplň: Oloupejte a nakrájejte cibuli na malé kousky. Vepřové maso nechte projít mlýnkem na maso. Nakrájejte chléb na menší kostky.
Ztuhlé máslo a tvrdý sýr nastrouhejte na velkém struhadle. Nasekejte petržel a smíchejte vše v samostatné nádobě. Přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek a jedno vejce. Důkladně promíchejte.
Finální fáze: naplňte kuře, sešijte a pečte
Vyndáme kuře z ledničky a jednoduše ho naplníme směsí, poté nití sešijeme.
Nastavte teplotu trouby na 180 °C, a zatímco se nahřívá trouba, vytvarujte naplněné kuře tak, aby získalo svůj původní tvar. Vymažte pekáček olivovým olejem a přidejte šalvěj. Kuře položte prsy nahoru a pečte, dokud nezhnědnou (bude to trvat asi 50 minut).
Při pečení se z kuře vypeče část tuku, tento výpek použijte na polévání, kůže pak bude krásně křupavá. Opečené kuře položte na velký talíř a servírujte. Doporučujeme porcovat až před hosty, aby se mohli dostatečně pokochat pohledem na vaše mistrovské dílo.