Budapešťská pusinka nemá s maďarským hlavním městem nic společného. Tento dezert vynalezl Švéd Ingvar Stridom v padesátých letech.
Vynálezce skvělého dezertu v Budapešti nikdy nebyl, ale slyšel o jeho kráse, proto pojmenoval dezert právě po hlavním městě Maďarska. Budapešťská pudrová roláda se podobá slavnému dezertu Pavlova. Zatímco Pavlov se dá považovat za sezónní záležitost, Budapešťská pusinka je celoroční pokrm, ke kterému stačí konzervované mandarinky.
Nejprve připravte všechny ingredience
Připravte si šest vaječných bílků, 300 gramů cukru a 100 gramů lískových oříšků. Dále Dále čtyři lžíce mouky, jednu lžičku vanilkového cukru a 250 mililitrů smetany. Mandarinek v plechovce budete potřebovat asi 200 gramů. V první řadě je potřeba připravit si hmotu na pusinky. V první řadě je tedy potřeba vyšlehat vaječné bílky v tuhou hmotu. Postupně k nim pak opatrně vmíchat cukr, vanilkový cukr, mouku a lískové oříšky.
Tuto směs je pak třeba vložit do cukrářského sáčku a vymačkat v proužcích na plech vyložený pečícím papírem. Jednotlivé linky se musí jedna druhé dotýkat a společně vytvořit jeden velký obdélník. Pusinkový základ pak pečte v troubě při teplotě 150 stupňů asi dvacet minut. Následně nechte vychladnout.
Nyní je čas vyšlehat smetanu do krémového stavu. Tu pak jednoduše rozetřít na upečené pusinkové těsto. Navrch pak ještě rovnoměrně rozložte mandarinky a roládu stočte.
Dezert musí odpočívat v lednici
Následně je nutné dezert vložit do lednice minimálně na pět hodin. Pokud bude v lednici přes noc, bude to ideální. V případě, že nemáte rádi lískové oříšky, které se přidávají do pusinkového těsta, můžete je nahradit jiným druhem oříšků, případně medem, který základní těsto osladí a dodá mu zvláštní chuť. Oříšková chuť je však ve spojení se šlehačkou a mandarinkami to nejchutnější variantou. Je to však jen na vašich chuťových preferencích.
Hotovou roládu můžete navrch ozdobit rozpuštěnou čokoládou, případně nasekanými oříšky nebo sypkým holandským kakaem. Až budete dezert podávat, lze talířek ještě ozdobit malou částí šlehačky s mátou. Případně stačí talířek posypat právě oříšky či kakaem nebo dozdobit tekutou čokoládou. V každém případě se stavte v cukrárně, pokud zavítáte do Holandska a vyzkoušejte budapešťskou roládu, tak jak ji dělají v zemi odkud pochází.