Recept roku 2022: Staročeská vepřová roláda s překvapením uvnitř. Až ochutnáte tu náplň, tak se zblázníte radostí

vepřová roláda

Pokrmy z trouby často patří mezi jednodušší. Díky tomuto receptu však uděláte naprosto jednoduché jídlo, které si zamilují všichni, kteří jej ochutnají.

Spousta lidí se chce občas vytáhnout s nějakým receptem, zvláště pak před návštěvou. Častokrát však dlouho hledají nějaké jídlo, které bude to správné, a nedaří se nic pořádného najít. Těmto lidem by mohl pomoci právě tento recept, který je jednoduchý na přípravu, a přitom tak chutný, že se vám kdykoliv budou sbíhat sliny jen při pomyšlení na toto jídlo.

Co budete potřebovat

  • 1 ks vepřového krku
  • 8 plátků slaniny
  • 70 g tvrdého sýra
  • 4 ks červené papriky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička mleté papriky
  • 1 čajová lžička mletého kopru
  • 1 čajová lžička medu
  • 1 čajová lžička hořčice
  • 1 čajová lžička citronové šťávy
  • 1 čajová lžička oregana
  • 1 / 2 lžičky pepře
  • slunečnicový olej dle chuti

naklepávání masa

Nejdříve si připravte maso

Základem tohoto receptu je kvalitní vepřový krk. Je tedy zapotřebí si jej pečlivě připravit. Přípravu nepodceňujte a vepřové si připravte již den předem. Maso si položte na nějakou podložku a důkladně rozviňte. Poté překryjte igelitem nebo potravinářskou fólií a pomocí paličky maso naklepejte tak, aby bylo stejně silné po celé ploše.

marinované maso

Příprava marinády je snadná

Maso je potřeba důkladně marinovat. K tomu je zapotřebí si ze surovin vytvořit marinádu. Smíchejte v misce přibližně 80 ml slunečnicového oleje, sůl, pepř, oregano, kopr, citronovou šťávu, hořčici a med. Vše důkladně promíchejte. Menší množství marinády si dejte stranou na později. Zbytkem marinády maso potřete ze všech stran. Dejte pozor, ať je marináda opravdu na každém kousku masa. Potřené maso dejte přes noc do ledničky.

čištění paprik

Připravte náplň

Druhý den, než vyjmete maso z lednice, si připravte náplň. Nejprve vezměte papriky a rozkrojte je napůl, poté je očistěte od semínek. Rozehřejte si troubu na 200 °C. Papriky dejte na plech a na 20 minut je dejte péct do trouby. Poté je vyndejte z trouby a nechte 15 minut vychladnout, abyste se při jejich loupání nepopálili. Po vychladnutí papriky důkladně oloupejte. Postačí vám k tomu kuchyňský nožík, kterým oddělíte dužinu od slupky.

motání rolády

Můžete chystat roládu

Marinované maso vyjměte z ledničky a opět rozviňte na větší desce nebo kuchyňské lince. Na rozvinuté maso položte oloupané papriky a plátky slaniny. Nakonec si nastrouhejte tvrdý sýr, kterým vše posypete. Až budete mít posypáno, můžete začít rolovat. Jakmile z masa bude roláda, svažte ji provázkem, aby se vám nerozjela. V tuto chvíli máte maso připravené k tomu, abyste jej mohli upéct v troubě.

svázaná roláda

Máte téměř hotovo

Plech si vyložte pečícím papírem, na který položíte roládu. Troubu si znovu předehřejte na 200 °C. Než se trouba rozehřeje na požadovanou teplotu, tak plech zakryjte alobalem a vložte na 1 hodinu do trouby. Po hodině pečení plech vyjměte a odstraňte alobal. Roládu potřete zbytkem marinády a vraťte ještě na 25 minut zpět do trouby. Po uplynutí této doby máte hotovo a k roládě můžete připravit ještě přílohu. K tomuto pokrmu se skvěle hodí vařené brambory s pečenou zeleninou.