Rajčatová polévka s krupicovými knedlíčky

Občas je potřeba tak trochu odlehčit jídelníček a vypustit na pár dní maso. Připravte si tedy v rámci vegetariánské stravy rajčatovou polévku s krupicovými knedlíčky. Svou lahodnou chutí vás dozajista nadchne. A kromě jiného perfektně zahřeje a zasytí.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu vegetariánské rajčatové polévky?

Obstarejte si před zahájením vaření tyto suroviny:

  • 2 mrkve
  • 2 cibule
  • 1 petržel
  • 1 celer
  • 1 kilogram zralých rajčat
  • 1 svazek čerstvé petrželky
  • 2 litry vody nebo vývar
  • trochu olivového oleje
  • 4 lžíce hrubší mouky
  • 4 lžíce krupice
  • 1 lžíci kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 1 jemně nasekanou šalotku
  • sůl dle chuti
  • sladkou mletou papriku dle chuti
  • mletý pepř dle chuti

Jak postupovat při přípravě vegetariánské rajčatové polévky?

Nejprve si oloupejte a pokrájejte na menší kostičky mrkve, cibule, petržel a celer. Možné je zeleninu i nahrubo nastrouhat. Poté vše umístěte do hlubokého hrnce s rozpáleným olivovým olejem a krátce orestujte a okořeňte dle libosti solí, sladkou paprikou a pepřem. Mezitím si také spařte horkou vodou nakrojená rajčata a oloupejte je. Následně zeleninu rovněž nakrájejte na menší kusy a vložte k mrkvi, petrželi, celeru a cibuli. Promíchejte, přelijte vodou a vařte asi 15 až 20 minut na středním plamenu do změknutí. Použít lze k vaření polévky samozřejmě i zeleninový vývar. Než se pokrm uvaří, je nutné se pustit ještě do přípravy knedlíčků z krupice.

Příprava krupicových knedlíčků, jejich vaření v polévce a servírování pokrmu

V menší míse si promíchejte hrubou mouku, krupici, škrob, jemně nasekanou šalotku, trochu soli a teplé vody. Vypracujte vařečkou z ingrediencí tužší, avšak vláčné těsto, z kterého vykrajujte knedlíčky a vařte v polévce na plotně asi pět až deset minut. Poté podávejte teplé. Dobrou chuť.

Tip na závěr: Uvařte si rychlou bramborovou polévku se smetanou

Pokud vás nenadchla předchozí verze, můžete si připravit bramborovou polévku se smetanou. Potřebujete:

  • 1 cibuli
  • 4 až 5 brambor
  • 1 až 2 mrkve
  • 50 gramů těstovin dle výběru
  • 2 litry zeleninového vývaru
  • chilli pastu dle chuti
  • slunečnicový olej
  • sůl dle chuti
  • mletý pepř dle chuti
  • čerstvou petržel dle chuti

Na oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli a poté přidejte i na kolečka nakrájenou a loupanou mrkev s bramborami. Vše opékejte několik minut a následně okořeňte chilli pastou, solí, pepřem dle libosti. Vše přelijte vývarem a vařte do změknutí. Na závěr přidejte ještě těstoviny a povařte dle návodu v polévce. Podávejte s jemně nasekanou petrželí. Dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]