Recept na kultovní masové kuličky z IKEA

Ikea proslula svou nabídkou stylového a levného nábytku ze Švédska. Více než to si však pozornost získaly dnes už legendární masové kuličky, které se tradičně objevují ve stálé nabídce tamější kantýny a které statisíce lidí nutí vrátit se zpět, i když zrovna žádné vybavení domácnosti nakupovat nepotřebují. Dlouho se kuchařky a hospodyňky dohadovaly, v čem tkví tajemství neobyčejně dobrých masových kulatých karbanátků, jejichž chuť se v domácnosti nedaří napodobit.

Kouzlo masových kuliček tkví v koření

Na masové koule Ikea je zapotřebí stejných surovin, jako na jakékoliv jiné karbanátky, jen s drobnými úpravami, které dodávají onu nenapodobitelnou chuť. A je to přitom tak snadné!

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 250 g mletého drůbežího masa
  • 1/3 šálku mléka
  • 1 cibule
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šálek strouhanky
  • sůl
  • pepř
  • sušený kopr

Postup výroby

Oba druhy mletého masa vložíme do mísy. Cibuli a česnek nasekáme na jemno a přidáme k masu. Přisypeme strouhanku, rozklepneme vejce, přilijeme mléko a ochutíme solí, pepřem a sušeným koprem. Směs důkladně rukama propracujeme, aby se suroviny řádně promíchaly a poté tvarujeme kuličky, které rozložíme na talíř a necháme půl hodiny na chladném místě odpočívat.

Po uplynutí této doby rozehřejeme pánev s olejem a smažíme kuličky po všech stranách, dokud na povrchu nezhnědnou. Mezitím rozpálíme troubu na 180°C. Osmahnuté koule rozložíme na plech a pečeme zhruba půl hodiny.

Mezitím připravíme omáčku.

Speciální smetanová omáčka

Omáčka je neméně důležitá a zároveň stejně snadná jako masové kuličky. Stačí jen pár jednoduchých přísad.

  • ¾ šálku vepřového nebo kuřecího vývaru
  • ¾ šálku zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany
  • 40 g másla
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky

Na pánvi rozpustíme máslo a zasypeme hladkou moukou, kterou lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým a masovým vývarem. Důkladně promícháme, a když směs zhoustne, přidáme smetanu, sójovou omáčku a lžičku hořčice. Pak pod pokličkou několik minut dusíme a občas promícháme, aby se nepřipálila.

Když se koule upečou, nasypte je do smetanové omáčky a podávejte s bramborovou kaší.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]