Recept na univerzální těsto, z kterého lze péct jakékoliv koláče a buchty

Univerzální těsto se může hodit kdykoliv. Připravit z něj lze například vydatný slaný koláč k večeři, nebo makové buchty k nedělní kávě. Inspirujte se jednoduchým receptem, který zvládne skutečně i začátečník.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu univerzálního těsta?

Obstarejte si tyto suroviny:

  • 500 mililitrů teplého mléka
  • 600 až 650 gramů hladké mouky
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 11 gramů sušeného droždí (nebo 35 gramů čerstvého)
  • 4 lžíce slunečnicového oleje

Jak postupovat při přípravě univerzálního těsta?

Nejprve si do hluboké mísy nalijte teplé mléko a vsypte do něj droždí, sůl a krupicový cukr (toho můžete přidat, pokud děláte sladké pečivo). Vše promíchejte a nechte asi čtvrt hodiny vzejít kvásek.

Následně vsypávejte do směsi postupně po lžících hladkou mouku, a nakonec vlijte i slunečnicový olej. Z ingrediencí rukama vypracujte homogenní těsto.

To zabalte do plastového sáčku a vložte do lednice na dvě hodiny. Možné je hmotu i zamrazit. V mrazáku vám vydrží mnohem déle.

Tip na závěr: Upečte si z univerzálního těsta chutnou pizzu

Když už jste si připravili univerzální těsto, můžete z něj rovnou vykouzlit chutnou pizzu pro celou rodinu. Potřebovat budete:

  • již hotové domácí těsto
  • 150 gramů čerstvých žampionů
  • 3 až 4 kusy česnekových stroužků
  • 1 konzervu kvalitních drcených rajčat
  • sušené oregano dle chuti
  • 150 gramů plátkové šunky
  • 150 gramů sýru ke strouhání
  • bazalka dle preferencí
  • sůl a pepř dle chuti

Začněte přípravou omáčky na těsto. V rendlíku si svařte drcená rajčata spolu s kořením a lisovaným česnekem. Salsu pak naneste na plát vyválený z domácího těsta (který jste umístili na plech s pečícím papírem). Dále poklaďte plátky šunky, očistěné kousky žampionů, posypte hojně strouhaným sýrem (hodit se bude třeba čedar) a dejte péct do trouby na cca 180 °C po dobu 20 až 30 minut. Podávejte teplé, přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]