Řezy se zakysanou smetanou, vanilkovým pudinkem a mákem si oblíbíte po prvním soustu

Máte rádi domácí dorty, které mají několik vrstev a skrývají v sobě sladké i slané elementy? Pokud ano, tak vás recept na tento smetanový dort s mákem zaručeně potěší, protože není ani příliš sladký, ani příliš slaný, vypadá nádherně a chutná ještě lépe. Příprava přitom není vůbec složitá, i když musíte připravit tři různé části, které nakonec poskládáte dohromady.

Co budete potřebovat?

Tento úžasný dezert se skládá ze tří částí, a to těsta, vrstvy máku a smetanové vrstvy. Použití smetany může vypadat zvláštně, ale v receptu bude fungovat stejně, jako kdybyste používali tvaroh, což je mnohem běžnější. Věřte ovšem, že je tento dezert naprosto vynikající, lehký a bude se vám rozplývat na jazyku. Připravíte ho přitom poměrně snadno a zvládne to prakticky každý. Tak hurá do toho! Na výrobu těsta budete potřebovat:

  • máslo – 100 g,
  • žloutek – 3 ks,
  • mouka – 200 g.

Na makovou vrstvu si připravte:

  • strouhaná jablka – 200 g,
  • mletý mák – 125 g,
  • krupice – 3 lžíce,
  • vejce – 3 ks,
  • cukr – 150 g,
  • máslo – 75 g,
  • prášek do pečiva – 1 ½ čajové lžičky.

Smetanová vrstva se bude skládat z:

  • zakysaná smetana – 400 g,
  • pudink – 1 sáček,
  • vejce – 3 ks,
  • cukr – 150 g.

Příprava lahodného dezertu

Ingredience na těsto smíchejte v misce a začněte s hnětením těsta, dokud se důkladně nespojí. Rovnoměrně rozložte na plech a vložte na půl hodiny do mrazáku. Na makovou náplň dejte di misky nastrouhaná jablka, mletý mák, krupici, žloutky s cukrem, měkké máslo, prášek do pečiva a dobře promíchejte. Nakonec velmi jemně lžící vmíchejte našlehané bílky.

Na smetanovou náplň zakysanou smetanu rozmělněte mixérem, přidejte pudink a žloutky s cukrem a důkladně promíchejte. Nakonec jemně přidejte šlehané proteiny a míchejte je lžící v jednom směru. Vyndejte těsto z mrazáku, nalijte na něj makovou směs, na ní naneste smetanovou směs a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu jedné hodiny. Po vychladnutí můžete dort pokrýt fondánem nebo smetanou.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]