Skvělá chuťovka nebo sváteční pokrm pro celou rodinu: Usmažte si křupavé masové kuličky

Masové kuličky nezklamou žádného strávníka, ať se bude jednat o návštěvu nebo jen rodinu. Konzumovat je můžete nejen na oběd či večeři, ale také jako chuťovku na kdejaké společenské party. Pusťte se do příprav.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu masových kuliček?

Než se pustíte do vaření, obstarejte si tyto ingredience pro cca 3 až 4 osoby:

  • 400 gramů kuřecích prsou
  • 120 gramů másla
  • čerstvý kopr dle chuti
  • 2 až 3 stroužky česneku
  • čerstvou petrželku dle chuti
  • sůl dle chuti
  • citronovou šťávu dle potřeby
  • trochu hladké mouky
  • 4 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • trochu strouhanky
  • slunečnicový olej na smažení

Jak postupovat při přípravě masových kuliček?

Do misky si vložte změklé máslo a utřete ho do pěny spolu s lisovaným česnekem. Pak přidejte trochu citronové šťávy, sůl, nasekaný čerstvý kopr, petrželku. Ochucené máslo navrstvěte do misky a dejte do mrazáku chladit asi na půl hodiny.

Nyní si naporcujte kuřecí maso a naklepejte ho na tenčí plátky, osolte a opepřete dle chuti.

Pak do něj vložte kousek ztuhlého bylinkového másla a zarolujte.

Kuličku obalte následně v mouce, ve vajíčku, a nakonec ve strouhance.

Fáze smažení masových kuliček a jejich servírování

Připravené kuličky z kuřecích prsou smažte v prudce rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova ze všech stran.

Nechte okapat na papírových utěrkách přebytečný tuk a podávejte například s bramborovou kaší, hranolky, kroketami, nebo vařeným bramborem. Hodit se bude k masu i nakládaná či čerstvá zelenina.

Přejeme dobré chutnání.

Tipy na závěr

Kromě výše uvedeného bylinkového másla se bude do kuřecích prsou hodit také tvrdý sýr dle obliby (například čedar, gouda, nebo ementál), nebo mozzarella. Plnit můžete masové kuličky ostatně i jakoukoliv zeleninou (vhodný je dušený špenát), čerstvými bylinkami nebo třeba nakládanými sušenými rajčaty.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]