Skvělý kakaový dort s vanilkovou náplní bez pečení připravený na pánvičce. Bezkonkurenční recept

Vypověděla vám službu trouba a pečení, avšak potřebujete upéct narozeninový dort? Nedělejte si vrásky a použijte obyčejnou pánev. Skvostný kakaový zákusek budete mít hotový už do několika málo minut. Není na tom nic složitého.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu dortu z pánve?

Na těsto si obstarejte tyto suroviny:

  • 3 vajíčka
  • 225 mililitrů mléka
  • 90 mililitrů slunečnicového oleje
  • 180 gramů polohrubé mouky
  • 45 gramů kakaového prášku
  • 140 gramů krupicového cukru
  • 10 gramů jedlé sody
  • 1 špetku soli
  • 14 mililitrů octa

Na náplň pak potřebujete:

  • ½ litru mléka
  • 2 vejce
  • 200 gramů moučkového cukru
  • 60 gramů kukuřičného škrobu
  • 200 gramů másla
  • 15 gramů vanilkového cukru

A na polevu a ozdobu si obstarejte:

  • 30 gramů kakaového prášku
  • 100 gramů moučkového cukru
  • 60 mililitrů mléka
  • 50 gramů másla
  • 25 gramů hořké čokolády

Jak postupovat při přípravě kakaového dortu?

Nejprve začněte přípravou krémové náplně. V hrnci si rozšlehejte vejce spolu s moučkovým cukrem a kukuřičným škrobem. Poté přilévejte postupně mléko a zahřívejte na mírném až středním plamenu. Míchejte směs, dokud nezhoustne po dobu cca jedné minuty.

Krém následně odstavte z plotny, přikryjte potravinovou fólií a nechte zchladnout. Až bude studený, všlehejte do něj změklé máslo, vanilkový cukr a dejte do lednice.

Příprava těsta na korpusy a jejich pečení na pánvi

Nyní si k ruce vezměte mísu a vyšlehejte v ní vejce spolu s krupicovým cukrem, kakaovým práškem, špetkou soli a jedlou sodou. Pak přilijte i mléko, slunečnicový olej a ocet. Všechny ingredience promíchejte do hladké homogenní hmoty.

Těsto rozdělte na tři stejně objemné části. Dále si rozehřejte nepřilnavou pánev a vymažte ji olejem. Posléze na ní naneste první část kakaového těsta a důkladně rozprostřete. Pánev nakonec přiklopte poklicí a korpus pečte asi 8 až 10 minut na mírním plamenu. Stejně postupujte i při přípravě dalších dvou korpusů.

Kompletace kakaového dortu a jeho chlazení v lednici

Zchladlé korpusy následně promazávejte vanilkovým krémem a navrstvěte na sebe.

Zbylou náplní pak pomažte i okraje dortu.

Povrch zákusku také přelijte polevou připravenou z kakaového prášku, moučkového cukru, teplého mléka a rozpuštěného másla.

Dort lze dozdobit i strouhanou hořkou čokoládou.

Nakonec dejte vše do lednice tuhnout na minimálně tři hodiny.

Servírování kakaového dortu s vanilkovou náplní

Až dort řádně ztuhne a vychladí se, vyjměte jej z lednice a podávejte pokrájený na menší porce. Hodit se k němu bude třeba kopeček šlehačky nebo čerstvé ovoce a šálek kvalitní kávy, ovocný a bylinkový čaj, teplé kakao, mléko, horká čokoláda nebo mléčný koktejl. Je tedy jen na vás, čím dortík doplníte. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]