Skvostná rozinková buchta z vláčného kynutého těsta vám připomene vánočku nebo mazanec

Pakliže dáváte přednost sladkým snídaním, rozhodně se bude hodit domácí buchta s rozinkami! Její příprava není nijak složitá. Vláčný a na jazyku se rozplývající moučník zvládnete během několika minut, ovšem musíte počítat s určitou dobou kynutí těsta.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu kynuté rozinkové buchty?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si tyto suroviny:

  • 350 gramů hladké mouky
  • 150 mililitrů teplého mléka
  • 40 gramů krupicového cukru
  • 30 gramů měkkého másla
  • 50 gramů zakysané smetany
  • 15 gramů čerstvého droždí
  • 8 gramů vanilkového cukru
  • ½ lžičky soli
  • 2 vajíčka + 1 ks na potření těsta
  • asi 1 hrníček rozinek (nebo dle chuti)
  • mák na ozdobu

Jak postupovat při přípravě rozinkové buchty?

Začněte tím, že si v míse smícháte teplé mléko spolu s rozmělněným čerstvým droždím. Do tekutiny také vsypte jednu lžičku hladké mouky, jednu lžičku krupicového cukru, dobře promíchejte a nechte vzejít kvásek po dobu 15 minut. Po uplynutí této doby pokračujte v přípravě těsta. Směs doplňte o vejce, zbytek krupicového cukru, sůl, vanilkový cukr, zakysanou smetanu a měkké máslo. Nakonec ještě vsypte ve dvou fázích prosátou hladkou mouku a vypracujte hladké a vláčné polotuhé těsto. To přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě alespoň 90 minut.

Tvoření rozinkové buchty a její pečení v troubě

Až těsto vykyne, vyjměte jej z mísy na pomoučený vál a rozdělte na dvě stejně velké poloviny. Ty ještě rukama propracujte a nechte asi deset minut kynout pod utěrkou. Následně oba kusy vyválejte v obdélníkové pláty, a ty naplňte dle libosti rozinkami.

Placky zarolujte velmi těsně a okraje zamáčkněte prsty. Obě role nakonec propleťte a konce spojte. Vznikne vám tak jakýsi věnec. Ten znovu přikryjte utěrkou a nechte dokynout 60 minut. Po uplynutí této doby pomažte těsto rozšlehaným vejcem smíchaným se lžící mléka, povrch posypte dle libosti mákem a dejte péct do předehřáté trouby na cca 40 minut při teplotě 190 °C.

Servírování kynuté rozinkové buchty

Až se buchta s rozinkami upeče, vyjměte ji z trouby a nechte zchladnout. Povrch lze posypat dle preferencí moučkovým cukrem. Moučník podávejte pokrájený na menší porce třeba s šálkem teplého mléka či horkého kakaa. Ovšem hodit se bude i kvalitní káva a ovocný či bylinkový čaj s medem. Přejeme vám dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]