Palačinky na sladko miluje každý, ale už jsou trochu nuda. Zkuste si proto připravit cibulové těsto, které je skvělou variantou pro přípravu palačinek naslano.
Sladkou variantu palačinek preferuje většina dětí i dospělých. Přitom slaná verze je tak chutná a všestranná. Palačinky s marmeládou zpravidla upřednostňujeme ke snídani, ale se šunkou, cibulí nebo se zakysanou smetanou jsou vhodné nejen na oběd nebo večeři, ale i ke svačině. Možností, s čím je podávat, je celý nespočet, proto by byla škoda zůstat jen u džemů či lískooříškových krémů. Zkuste do těsta přidat například cibuli, palačinky už nebudete chtít jinak.
Suroviny na přípravu palačinek s cibulí
Tenké a vláčné palačinky můžete podávat s různými náplněmi. Pokud vytvoříte neutrální těsto, meze se fantazii nekladou. Naplnit je můžete čokoládou, ale i šunkou se špenátem. Vložte talíř se suchými plackami doprostřed stolu a každý si najde to své. Tentokrát můžete zkusit slanou verzi s přidanou cibulí.
- 4 vejce
- Špetka soli
- 700 ml mléka
- 70 ml rostlinného oleje
- 300 ml vroucí vody
- 300 g hladké mouky
- 3 cibule
Postup na přípravu palačinek s cibulí
Nejdříve si v misce vyklepněte vejce a vyšlehejte společně se špetkou soli. Zalijte mlékem a postupně po lžících přisypávejte prosátou hladkou mouku. Neustále míchejte buď pomocí ručního šlehače, nebo v kuchyňském robotu do jednotného těsta bez hrudek. Jakmile je konzistence podobná trochu řidšímu medu, můžete vypnout.
Nyní si cibuli rozemelte v mixéru nebo nasekejte na skutečně drobné kousky. Přidejte několik lžic mléka a míchejte dohladka. Nyní přidejte do těsta a vše krásně spojte. Ke konci přidejte vroucí vodu a rostlinný olej.
Opět pořádně hněťte, asi 15 minut, aby vznikla konzistentní hmota. Nezapomeňte, že těsto na palačinky je vždy dobré nechat chvíli uležet v lednici. Nejlépe přes noc a hodinu před smažením vyjmout a nechat při pokojové teplotě.
K palačinkám z cibulového těsta si můžete připravit zakysanou smetanu se sójovou omáčkou, popřípadě zakysanou smetanu s nasekaným čerstvým koprem a česnekem. Suché placky pak do nich můžete namáček a ukusovat. Stejně tak si palačinky můžete naplnit například masovou směsí nebo houbami. Nebo z nich vytvořit slaný dort pro oslavence, který nerad sladké.