Sladké rohlíčky z jemného kynutého těsta s luxusní náplní

S těmito sladkými rohlíky z kynutého těsta si dozajista zavzpomínáte na své dětství. Upečte si pečivo, které vám připomene prázdniny u babičky. Provoníte si dokonale byt a poškádlíte chuťové pohárky. Rohlíky ocení hlavně děti, třeba na svačinu.

Potřebné ingredience na přípravu sladkých rohlíků z kynutého těsta

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 250 mililitrů mléka
  • 120 gramů krupicového cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 60 gramů másla
  • 1 kostku droždí
  • 500 gramů hladké mouky
  • 100 mililitrů kefíru
  • ¼ lžičky kurkumy
  • 1 špetku soli

Jak postupovat při přípravě sladkých rohlíků?

Do větší mísy si vlijte vlažné mléko a rozpusťte v něm droždí, cukr a špetku soli. Také přidejte vejce, prosátou hladkou mouku, rozpuštěné máslo a vypracujte hladké nelepivé těsto vláčné konzistence. To nechte přikryté utěrkou kynout na teplém místě cca hodinu až dvě.

Dokončování sladkých rohlíků a jejich pečení

Nyní si vyjměte těsto z mísy na vál a vyválejte na pomoučeném povrchu plát. Z něj vykrojte rádlem na pizzu asi 8 až 10 stejně velkých čtverců. Ty nařízněte ještě několikrát napříč.

Nakonec srolujte a poklaďte do plechu nebo zapékací misky. Také si vyšlehejte v hrníčku kefír, kurkumu a žloutek. Směsí pečivo přelijte a dejte do trouby péct na 25 až 30 minut při 170 °C. Na povrchu by se měla objevit zlatavá kůrka.

Servírování sladkých rohlíků

Upečené rohlíky podávejte vychladlé například s marmeládou, džemem, nebo Nutellou. Hodit se k nim bude třeba i sladký tvaroh, jogurt a podobně. Je jen na vás, s čím vám domácí sladké pečivo zachutná.

Přejeme dobrou chuť.

Tipy na závěr

Sladké rohlíky můžete konec konců vylepšit i jakoukoliv oblíbenou náplní. Hodit se bude třeba ta maková s povidly, nebo ořechová. Použít lze i tvarohovou. Skvělé bude pečivo i s čerstvým či kompotovaným ovocem typu borůvky, maliny, broskve atp.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]