Slaný koláč se šunkou a sýrem oceníte nejen k večeři, ale třeba i k snídani

Slaný koláč je vděčným pokrmem, který kvalitně zasytí a také potěší chuťové buňky. Jeho variací je celá řada. Nyní se však můžete inspirovat tou se šunkou a sýrem. Recept je velmi jednoduchý a zvládne jej i začátečník.

Jaké ingredience budete potřebovat na přípravu slaného koláče se šunkou a sýrem?

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ½ hrnku zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl dle chuti
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky octa
  • 150 gramů tvrdého sýra na strouhání
  • 150 gramů šunkového salámu
  • asi hrstku sezamových semínek

Jak postupovat při přípravě slaného koláče?

V hlubší míse si vyšlehejte vejce spolu se zakysanou smetanou. Pak přidejte slunečnicový olej, polohrubou mouku, sůl, jedlou sodu a ocet. Měli byste vypracovat směs polotuhé konzistence.

Nyní si k ruce vezměte kulatou formu na koláč a vymažte ji trochou oleje. Na dno rozprostřete polovinu těsta a zahlaďte lžící.

Následně na hmotu vyskládejte plátky šunky a nahrubo strouhaný tvrdý sýr.

Zbytek těsta nakonec navrstvěte na povrch a zasypejte případně sezamovými semínky. Koláč dejte péct do trouby na cca 50 minut při teplotě 180 °C.

Servírování slaného koláče a tipy na závěr

Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte zcela vychladnout. Poté jej nakrájejte na stejně velké dílky a podávejte například se zeleninovým salátkem. Možné je porci dochutit klidně i kečupem, nebo tatarskou omáčkou. Pokud si budete chtít vylepšit své slané pečivo, lze do těsta zakomponovat voňavé čerstvé bylinky (např. petrželku, pažitku) a koláč naplnit třeba i sladkou či pálivou paprikou, černými vypeckovanými olivami, kukuřicí, jarní cibulkou, žlutou a červenou cibulí, nivou, tuňákem, slaninou, klobásou a podobně. Je jen na vás, jakou variaci si připravíte. Možností se naskýtá skutečně několik. Přejeme tak jako tak dobrou chuť.