Slunečnicový dezert je jemným pohlazením a skvělým startem do zbytku dne

Příprava některých dezertů je velmi jednoduchá. U jiných je to zase složitější. V tomto postupu budeme kombinovat klasické piškotové těsto s postupem obvyklým pro nepečené dorty.

Slunečnicový dezert si vymyslela a sestavila velká poetka Lesja Ukrajinka. Poprvé upekla tento dezert pro svého milence, když se s ním scházela v Jaltě. Vznik tohoto dezertu se tedy datuje na přelom devatenáctého a dvacátého století. Postup pro přípravu tohoto lahodného dezertu byl později nalezen v jednom ze zápisníků této básnířky a dramatičky. Na jeho základě byl z moderních surovin vystavěn recept, který si popíšeme.

Suroviny

  • 6 kusů vejce
  • 300 gramů hrubá pšeničná mouka
  • 300 gramů cukr krupice
  • 1 čajová lžička prášku na pečení
  • 300 gramů slunečnicová semínka
  • 470 gramů másla
  • 380 gramů kondenzovaného mléka
  • 250 gramů sušenek BeBe
  • 50 mililitrů likéru
  • 100 gramů mléčná čokoláda
  • 50 mililitrů rostlinného oleje
  • 20 mililitrů vody
  • hrubá mouka na vysypání formy
Fotografie: Pixabay

Příprava

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Nejprve připravte piškotové těsto. Čtverhrannou formu, ve které ho chcete upéct vymažte 20 gramy másla a vysypte hrubou moukou. Díky tomu se těsto na formu nepřilepí. Rozdělte 6 vajec na bílky a žloutky. Pozor, do bílků se nesmí dostat ani kousek žloutku, bílky by pak nešly vyšlehat. Bílky prozatím odložte stranou a ke žloutkům přidejte 200 gramů cukru. Třete do té doby, než se cukr úplně rozpustí. Pak přidejte 3 lžíce teplé vody.

Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně ji zapracujte do žloutkové směsi. Do bílků dejte špetku soli a vyšlehejte je do hustého a pevného sněhu. Ten postupně zapracujte do těsta. Míchat musíte opatrně a zlehka, aby našlehané bílky nespadly. Hotové piškotové těsto nalijte do vysypané formy a pečte po dobu 25 – 35 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Při pečení je nutné těsto hlídat. Každá trouba peče trochu jinak. To, že je hotovo, poznáte podle špejle, která zůstane suchá i po tom, co s ní těsto propíchnete.

Během pečení si připravte slunečnici na krém. Na pánvi rozpusťte 100 gramů másla a přidejte semínka slunečnice. Je na vás, zda je před tím rozemelete, nebo je použijete celá. Za stálého míchání je po dobu pěti minut opékejte a ke konci času pak přisypte 100 gramů cukru. Cukr by neměl zkaramelizovat. Celou směs pak nechte vychladnout. Rozšlehejte 350 gramů másla s kondenzovaným mlékem a přidejte vychladlou směs ze slunečnicových semen. Vznikl výborný krém na naplnění.

Pokud už máte vychladlý piškotový korpus, můžete se pustit do sestavení dortu. Pokud jste upekli nižší vrstvu piškotu na pekáči, překrojte ji na půl. Pokud máte vyšší korpus, jednou ho prokrojte. Smíchejte likér s vodou a prokapejte trochu spodní polovinu korpusu. Namažte ji krémem a přikryjte druhou polovinou korpusu. Opět ji prokapejte směsí likéru a vody. Poté jí znovu namažte krémem a pokryjte sušenkami, které prokapete zbytkem likéru s vodou.

Na výrobu čokoládové polevy si připravte vodní lázeň. Na oheň dáte větší nádobu s vodou a do ní menší nádobu s rozlámanou čokoládou. Jak se voda bude ohřívat, tak se čokoláda začne rozpouštět. Díky vodní lázni nehrozí, že by se začala připalovat. K rozpuštěné čokoládě pak přidejte 50 mililitrů oleje a rozmíchejte tak, aby se suroviny spojily v homogenní čokoládovou polevu. Vyndejte ji z lázně a trochu ji ochlaďte mícháním. Pak ji nalijte na sušenky a celý dort nechte do druhého dne v lednici rozležet.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]