Stále si kupujete v supermarketech kečupy? Až vyzkoušíte tento domácí, už nikdy ho nevyměníte za žádný jiný

Domácí kečup vás vyjde daleko levněji než ten kupovaný. Kromě jiného neobsahuje žádné konzervační látky, a tak je i o dost zdravější. Vyzkoušejte jej připravit podle následujícího receptu. S výsledkem budete naprosto spokojení!

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu domácího kečupu?

Než se pustíte do práce, obstarejte si tyto ingredience:

  • 6 kilogramů rajčat
  • 1 kilogram jablek
  • 500 gramů cibule
  • 100 mililitrů octa
  • 3 lžíce soli
  • 600 gramů krystalového cukru
  • mletý černý pepř dle chuti
  • čerstvý nebo sušený česnek dle chuti

Jak postupovat při přípravě domácího kečupu?

Nejprve si spařte horkou vodou nakrojená rajčata a posléze je zbavte ostrým nožem slupky.

Dále oloupejte i jablka a očistěte je od jádřinců. Obě suroviny pokrájejte na menší kousky a vložte do velkého hrnce.

Přidejte i jemně nasekanou cibuli a vařte pod poklicí na středním plamenu asi hodinu. Nakonec směs ještě rozmixujte, aby byl kečup skutečně jemný. Také osolte, opepřete a ooctujte podle preferencí.

Vrstvení domácího kečupu do sklenic a jeho skladování

Hotový domácí kečup z rajčat, cibule a jablek navrstvěte ještě horký do důkladně sterilizovaných sklenic, dobře zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte zcela zchladnout.

Produkt skladujte například ve sklepě nebo v lednici. Potřebujete zajistit chladné a temnější místo. Po otevření spotřebujte co nejdříve, aby kečup nezačal plesnivět. Přeci jen neobsahuje žádné konzervační látky.

Tipy a vylepšení kečupu

Možné je do domácího kečupu taktéž přidat i špetku chilli koření, pokud budete chtít připravit pikantní verzi. Ostatně pálivost zajistí také čerstvá a očištěná feferonka. Pokud vás nezaujala směs s jablky, můžete je nahradit třeba sladkými paprikami, nebo lze použít čistě jen rajčata. Ideální je obstarat si ta farmářská, která mají plnější chuť než zelenina ze supermarketu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]