Vymýšlet každý rok jinou pomazánku, kterou můžete ohromit své hosty, je leckdy oříšek. Nechte se tentokrát inspirovat a připravte si delikátní pomazánku pro všechny příležitosti.
Pomazánky jsou jedním z mála pokrmů, s nímž se vcelku snadno experimentuje. Přidáním či vynecháním určité ingredience získáte vždy zcela nový gastronomický zážitek. Pokud vás ovšem nebaví časté zkoušení nových kombinací a jejich následné zavrhování, připravte si pomazánku dle tohoto receptu. Je rychlá, jednoduchá a především prověřená, neboť se jedná o starý rodinný recept, který si od doby, co byl zveřejněn na internetu, oblíbily tisíce lidí.
Ingredience potřebné pro přípravu pomazánky:
- 2 kusy středně velké mrkve
- 3 kusy vajec velikosti M
- 4 stroužky česneku (máte-li raději pikantnější pokrmy, přidejte česneku klidně více)
- 150 gramů klobásového sýru vcelku (není-li k dispozici, můžete ho nahradit taveným sýrem)
- sůl, pepř dle chuti
- majonéza dle chuti (lze nahradit či mísit se zakysanou smetanou)
Příprava pomazánky je intuitivní a rychlá
Ze všeho nejdříve si vezměte menší hrnec či rendlík a ve vroucí vodě uvařte připravená vejce natvrdo. Jakmile je máte uvařená, můžete se pustit do samotné přípravy pomazánky.
K ruce si vezměte prkénko a škrabku. Připravené mrkve omyjte, oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Najemno rovněž nastrouhejte uvařená vejce a připravený sýr (pouze v případě, že používáte klobásový sýr). Dále si připravte česnek – ten oloupejte a důkladně prolisujte.
V druhém kroku si nachystejte středně velkou mísu, v níž budete ingredience mísit. Do mísy nejprve vložte nastrouhané suroviny a prolisovaný česnek, poté vše důkladně promíchejte. Nyní směs přelijte majonézou, kterou nejprve ochuťte solí a pepřem.
Preferujete-li odlehčenou verzi pomazánek, použijte místo majonézy zakysanou smetanu (popřípadě smíchejte majonézu se zakysanou smetanou v poměru 1 : 1). Pokud chcete použít tavený sýr, přidejte ho do pomazánky společně s majonézou.
Celkovou chuť pokrmu můžete vylepšit jarní cibulkou, kterou posypete namazaný chléb či chlebíček, nebo bylinkami (k této pomazánce se skvěle hodí bazalka, petržel či pažitka).
Vzhledem k její univerzálnosti můžete pomazánku využít jak na slavnostní přípravu chlebíčků, jednohubek, tak pro přípravu chutné večeře. Ve všech případech je pomazánka výborná na pečivu samotná, nebo doplněná plátky zeleniny – rajčaty, okurkou, paprikou, atp.