Takto šťavnatou roládu s hovězím masem jste pravděpodobně ještě nikdy nejedli

Zapomeňte na suché maso, se kterým jste se vždy při jeho pečení trápili i několik hodin. Tuto šťavnatou roládu můžete připravit k obědu či večeři, a navíc překvapíte celou rodinu skvělým jídlem.

Nebojte se pečených rolád, které vám mohou obohatit a zpestřit jídelníček. Připravit je navíc můžete jak k večeři, tak k obědu a potěšit s nimi všechny strávníky. Tato roláda je primárně z hovězího masa a její velikou výhodou je to, že je vždy krásně šťavnatá. Díky tomuto receptu se nemusíte nikdy obávat toho, že by mohla být po dopečení suchá a tím pádem ne příliš dobrá.

Potřebné ingredience na hovězí roládu

  • 1 kg hovězí maso
  • 1 cibule
  • 100 ml suché bílé víno
  • 400 ml rajčatová šťáva
  • 2 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 200 gramů sýru
  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 / 2 lžičky sušené bazalky, sušená petržel, mletý černý pepř, sůl, sušené oregano

Začněte s přípravou rolády

Na linku nebo na místo, kde budete roládu chystat, si připravte všechny suroviny, které jsou k tomuto receptu potřeba. V průběhu přípravy se poté nebudete muset zdržovat s hledáním surovin, a navíc budete mít vše hezky po ruce. Jakmile si vše nachystáte, můžete se pustit do přípravy rolády.

K ruce si vezměte misku a do ní začněte dávat zpracované ingredience. Jako první začněte s cibulí. Z té je potřeba oloupat slupku do koše a cibuli následně nakrájejte najemno. Hned po cibuli začněte zpracovávat česnek. Oloupejte jej a prolisujte do misky k cibuli. Dále přidejte strouhanku, sůl, pepř a suché koření. Nakonec do mísy dejte i vejce a nastrouhaný sýr.

Nyní začněte zpracovávat maso

Jakmile máte většinu surovin v misce, pusťte se do přípravy masa. To si pečlivě omyjte pod tekoucí vodou a poté jej umístěte na dřevěné prkénko. Podélně jej lehce nakrájejte a roztáhněte, aby bylo vysoké přibližně 1 cm. Je potřeba, aby roláda nebyla velice silná, a proto je nutné udělat hovězí maso tenčím.

Tenké maso nyní můžete okořenit solí a pepřem. Tyto dvě ingredience dávejte podle chuti. Poté se podívejte opět na mísu, do níž jste si dávali několik surovin. Všechny je důkladně promíchejte, aby se spojily, a nakonec naneste vrstvu náplně na maso. Na jednom z okrajů nechte 2 cm volné bez náplně.

Vytvořte roládu

Jakmile budete mít na hovězím mase nanesenou náplň, zkontrolujte, že kromě jednoho okraje, je nanesena až ke všem krajům a tím pádem nebude roláda na některých místech prázdná. Případné nedostatky opravte a poté se můžete pustit do srolování masa s náplní do tvaru ruličky. Aby se vám roláda při pečení neotevřela nebo nezničila, svažte ji kuchyňskou nití.

Roládu naskládejte do pekáčku

Najděte si doma vhodný pekáček, v němž budete roládu nakonec péci a dejte do něj cibuli. Na cibuli položte roládu, přidejte rajčatovou šťávu, víno a celý pekáč zakryjte poklopem od pekáčku. Pokud k němu žádný nemáte, použijte hliníkovou fólii, které se také říká alobal a má ji většina lidí doma.

Troubu si předehřejte na 180 °C a jakmile v ní bude požadovaná teplota, vložte pekáček dovnitř a maso nechte péct 2 hodiny. Po uplynutí tohoto času maso vyndejte z trouby a můžete sundat i hliníkovou fólii. Jídlo je takto připravené ihned ke konzumaci a společně s masem dejte na talíř i šťávu, díky které se roláda stane velice šťavnatým pokrmem.