Snadný staromódní hovězí guláš: Recept na vyhlášenou pochoutku. Má jedinečnou chuť, na kterou se nezapomíná

Francouzská kuchyně je ve světě vyhlášená lahodnými recepty, jimiž se inspirují kuchaři i v jiných zemích. Můžete vyzkoušet dusit hovězí maso na francouzský způsob.

O vaření ve Francii lze právem říci, že významně ovlivnilo kuchyně prakticky všech zemí západní Evropy. Hlavní její součástí jsou sýr a víno, které kolikrát nechybějí ani v receptech. Pro francouzskou kuchyni je typické používání nejrůznějších bylin, jimiž jsou pokrmy ochucovány. Známá je zejména bouquet garni, což je svazek bylinek převázaných provázkem, jež se přidávají do polévek, vývarů a k dušenému masu.

Co patří do bouquet garni

V překladu bouquet garni doslova zní zdobená kytice. Pro její přípravu nějaký obecný recept neexistuje. Záleží tedy na každém kuchaři, čemu dává přednost. Oblíbená je kombinace zelených snítek petržele, bobkového listu a tymiánu. Je ale možné do ní přidat i bazalku, kerblík, rozmarýn, pepř, saturejku nebo estragon. Po uvaření pokrmu je však třeba vždy svazek bylinek vytáhnout z něho ven.

Co budete potřebovat pro přípravu dušeného hovězího s mrkví

  • 1 kg hovězího masa
  • 1,5 kg mrkve
  • 1 cibule
  • 1 svazek bylinek (bobkový list a tymián)
  • 1 litr červeného vína
  • 4 hřebíčky
  • několik kuliček pepře
  • 2 kostky hovězího vývaru
  • 2 lžíce mouky
Fotografie: Pixabay

Postup přípravy

  • Na tento recept si vyhraďte více času, aby se vám opravdu povedl.
  • Hovězí maso si nakrájejte na kostky o velikost asi 2 centimetrů.
  • Cibuli překrojte na polovinu a zabodněte do ní hřebíčky.
  • Vezměte větší hrnec, dejte do něho pokrájené maso a cibuli i svazkem bylinek a kuličkami pepře.
  • Zalijte červeným vínem a přidejte vody tolik, aby bylo maso zcela ponořené do tekutiny.¨
  • Nechte vše dusit na mírném plamenu po dobu tří hodin do vydušení šťávy.
  • Potom maso vyjměte a dejte do čistého kastrolu, nejlépe litinového, na trochu oleje a osmahněte ho.
  • Marinádu v původním kastrolu rozřeďte vodou.
  • Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na tenké plátky. Přidejte ji do kastrolu s marinádou, vraťte do ní i maso a povařte do měkka asi jednu hodinu.
  • Nakonec nezapomeňte dušené maso zahustit opraženou moukou a povařenou asi 10 minut.
  • Hotový pokrm se podává nejlépe s pečivem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*