Zapomenutý recept z dob ČSSR: Tahle polévka je opravdový grunt

Pokud máte ve vaší rodině rádi omáčky a polévky, bude tento recept přímo pro vás. Vyzkoušejte ho, určitě vám bude chutnat.

Tento recept pochází z kavkazské Georgie. V této zemi, která má bohatou kulinářskou historii, existují skutečně výborná jídla, ve kterých se nejvíce požívá chléb a maso. A dnes si budete moci uvařit tradiční omáčku na bázi hovězího masa. Toto jídlo je tak vydatné, že se dá klidně považovat za omáčku podobnou guláši.

Co budete potřebovat

  • 350 g hovězího masa
  • 3 brambory
  • 1 celer
  • 1 cibuli
  • půl lžičky mleté papriky
  • 2,5 l vody
  • 1 mrkev
  • 1 papriku
  • 25 g kopru
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 3 stroužky česneku
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • dle chuti sůl a pepř

A můžete jít na vaření

Hovězí maso si nakrájejte na menší kousky a na pánvi s rozpáleným olejem smažte dozlatova. Poté na stejné pánvi orestujte nadrobno nakrájenou cibuli a přidejte mrkev, papriku a celer a nechte smažit na pánvi do poloměkka. Přidejte rajčatový protlak a vařte na pánvi ještě několik minut.

Nyní přijde na řadu hrnec

Maso, které jste si oddělali z pánve, vložte do hrnce a zalijte vodou. Brambory si očistěte a nakrájejte na stejné kostičky, přidejte je k masu a vařte asi půl hodiny. Přidejte všechno koření kromě bobkových listů. Jakmile budou brambory měkké, přidejte bobkový list a vařte dalších 10 minut. A to je všechno!

Plnohodnotný oběd nebo večeře

Pokud budete tuto omáčku podávat s čerstvě upečeným chlebem, získáte opravdu vydatný oběd nebo večeři. A co víc potřebujete o dlouhých podzimních večerech s rodinou? Přejeme vám dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]