Poznejte kotlety se „sovětskou omáčkou“ dle receptu tamních školních jídelen

Fotografie: Pxhere

Vzpomínáte-li někdy na „červené rizoto“ z našich školních jídelen, možná byste chtěli vyzkoušet i specialitu těch zahraničních, například ruských.

Některá jídla ze školních jídelen se stala takřka legendárními. Bylo by naivní si myslet, že takový fenomén se vyskytl jen u nás. Například v Rusku mají, ještě z dob Sovětského svazu, se školními jídelnami spojovanou omáčku, jíž byly přelévané zejména kotlety či masové koule. Tato omáčka se vyznačuje intenzivní a lahodnou vůní, vyváženou hustotou a komplexní chutí. Jakmile ji vyzkoušíte, jistě si rádi k ruce vezmete tužku a kuchařku, a recept si do ní zapíšete.

Suroviny potřebné pro uvaření lahodné omáčky:

  • 20 gramů pravého másla
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek vody (šálek odpovídá 250 mililitrům)
  • sůl a pepř dle chuti
  • další koření dle vašich preferencí

Omáčku s kotletami připravíte do jedné hodiny

Pro přípravu omáčky budete potřebovat středně velkou pánev, na které rozpustíte máslo. Do rozpuštěného másla přidejte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a důkladně promíchejte. Do směsi ihned přidejte 2 polévkové lžíce hladké mouky a míchejte tak dlouho, než se utvoří homogenní hmota (jedná se o obdobný postup, jako když připravujete jíšku). Následně do pánve přidejte polévkovou lžíci rajčatového protlaku a opět promíchejte.

Nyní do pánve přilijte vodu. Nemusíte použít celé připravené množství, vždy volte takový objem, který vám zaručí preferovanou hustotu omáčky. Omáčku v dalším kroku osolte, opepřete a přidejte aromatické koření.

Vyhýbat se nemusíte ani čerstvým bylinkám, jako je libeček či koriandr. Poté, co omáčku okořeníte, můžete ji odstavit z plotny. Takto připravená omáčka se pak skvěle hodí k avizovaným kotletám, masovým kuličkám či mletému masu obecně.

V případě, že budete chtít připravit kotlety, je vždy lepší volit ty s kostí. Kost totiž dodá masu výraznější a lepší chuť. Před samotným tepelným zpracováním je pak dobré kotlety lehce naklepat. Naklepané maso osolte a opepřete. Následně je vložte do zapékací mísy, lehce podlijte a vložte do předehřáté trouby na 150 °. Pečte je téměř do změknutí. Abyste kotletám dodali požadovaný „šmrnc“, můžete je dosmažit v připravené omáčce.

Fotografie: Freepik

V takovém případě omáčku přiveďte k varu a kotlety v ní smažte pět minut z každé strany. Nicméně při volbě této varianty budete možná muset do omáčky dodat ještě trochu vody. Kotlety můžete také připravit zcela samostatně a omáčkou je polít až na talíři při servírování. Pokrm můžete doplnit šťouchanými brambory či bramborovou kaší, nebo zvolit rýži či těstoviny. Přílohu tedy volte na základě svých chuťových preferencí.