Poznejte kotlety se „sovětskou omáčkou“ dle receptu tamních školních jídelen

Fotografie: Pxhere

Vzpomínáte-li někdy na „červené rizoto“ z našich školních jídelen, možná byste chtěli vyzkoušet i specialitu těch zahraničních, například ruských.

Některá jídla ze školních jídelen se stala takřka legendárními. Bylo by naivní si myslet, že takový fenomén se vyskytl jen u nás. Například v Rusku mají, ještě z dob Sovětského svazu, se školními jídelnami spojovanou omáčku, jíž byly přelévané zejména kotlety či masové koule. Tato omáčka se vyznačuje intenzivní a lahodnou vůní, vyváženou hustotou a komplexní chutí. Jakmile ji vyzkoušíte, jistě si rádi k ruce vezmete tužku a kuchařku, a recept si do ní zapíšete.

Suroviny potřebné pro uvaření lahodné omáčky:

  • 20 gramů pravého másla
  • 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
  • 2 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1 polévková lžíce rajčatového protlaku
  • 1 šálek vody (šálek odpovídá 250 mililitrům)
  • sůl a pepř dle chuti
  • další koření dle vašich preferencí

Omáčku s kotletami připravíte do jedné hodiny

Pro přípravu omáčky budete potřebovat středně velkou pánev, na které rozpustíte máslo. Do rozpuštěného másla přidejte 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje a důkladně promíchejte. Do směsi ihned přidejte 2 polévkové lžíce hladké mouky a míchejte tak dlouho, než se utvoří homogenní hmota (jedná se o obdobný postup, jako když připravujete jíšku). Následně do pánve přidejte polévkovou lžíci rajčatového protlaku a opět promíchejte.

Nyní do pánve přilijte vodu. Nemusíte použít celé připravené množství, vždy volte takový objem, který vám zaručí preferovanou hustotu omáčky. Omáčku v dalším kroku osolte, opepřete a přidejte aromatické koření.

Vyhýbat se nemusíte ani čerstvým bylinkám, jako je libeček či koriandr. Poté, co omáčku okořeníte, můžete ji odstavit z plotny. Takto připravená omáčka se pak skvěle hodí k avizovaným kotletám, masovým kuličkám či mletému masu obecně.

V případě, že budete chtít připravit kotlety, je vždy lepší volit ty s kostí. Kost totiž dodá masu výraznější a lepší chuť. Před samotným tepelným zpracováním je pak dobré kotlety lehce naklepat. Naklepané maso osolte a opepřete. Následně je vložte do zapékací mísy, lehce podlijte a vložte do předehřáté trouby na 150 °. Pečte je téměř do změknutí. Abyste kotletám dodali požadovaný „šmrnc“, můžete je dosmažit v připravené omáčce.

Fotografie: Freepik

V takovém případě omáčku přiveďte k varu a kotlety v ní smažte pět minut z každé strany. Nicméně při volbě této varianty budete možná muset do omáčky dodat ještě trochu vody. Kotlety můžete také připravit zcela samostatně a omáčkou je polít až na talíři při servírování. Pokrm můžete doplnit šťouchanými brambory či bramborovou kaší, nebo zvolit rýži či těstoviny. Přílohu tedy volte na základě svých chuťových preferencí.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]