Šťavnatý koláč „Charlotte“ s jablky

Pakliže jste sklidili ve svém ovocném sadu mnoho jablek a nevíte co s některými z nich, zužitkujte je při přípravě koláče s romantickým názvem „Charlotte“. Hodit se bude jak k snídani ke kávě, či čaji, tak jako pohoštění pro rodinnou a přátelskou návštěvu. 

Potřebné suroviny na koláč „Charlotte“

Než se pustíte do pečení, obstarejte si:

  • 1 kilogram jablek
  • 160 gramů polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 120 gramů krupicového cukru
  • trochu strouhanky
  • trochu citronové šťávy
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 3 vajíčka
  • 100 mililitrů mléka
  • 1 citron
  • 20 gramů másla
  • sůl

Jak postupovat při přípravě jablečného koláče?

K pečení koláče budete potřebovat ideálně kulatou formu o průměru 25 centimetrů. Tu si vymažte máslem a vysypejte strouhankou. Pak se pusťte do přípravy jablečné náplně. Jablka omyjte, odstraňte jádřince a pokrájejte je na menší kousky. Posléze je vložte do mísy a zakápněte citronovou šťávou.

V další fázi je nutné zhotovit těsto. Ve středně velké míse si vyšlehejte vejce do pěny spolu s krupicovým cukrem. Následně přidejte mléko, prášek do pečiva, citronovou kůru, polohrubou mouku a pečlivě zamíchejte.

Vznikne vám tak polotekuté těsto. K ruce si vezměte vymazanou a vysypanou formu a na její dno navrstvěte jablka, ty přelijte těstem, povrch posypte ještě trochou cukru a dejte péct do předehřáté trouby na 20 až 30 minut při 180 stupních Celsia. 

Servírování jablečného koláče „Charlotte“

Upečený koláč nechte vychladnout a podávejte s šálkem kávy. Hodit se k porci bude i zakysaná smetana, nebo třeba kopeček čerstvě vyšlehané smetany. Pokud máte rádi skořici, můžete ji v mletém stavu přidat do pokrájených jablíček před pečením.

Stejně tak jsou vhodné například rozinky namočené v rumu, či jiném sladším alkoholu (v případě, že zákusek nebudou konzumovat děti). Koláč tak získá intenzivnější aroma. Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]