Tenké palačinky zajistí několik unikátních přísad v těstě

Jak vytvořit tenké palačinky, které budou zároveň skvěle chutnat? Je to jednodušší, než si myslíte. Základem jsou ingredience. Ukážeme vám recept, který se od těch klasických často liší. A to hlavně tím, co vše obsahuje těsto. Když dodržíte soupis všech jednotlivých složek, můžete si být jisti, že se tento recept povede i vám.

Bez lámání

Mnoho lidí při přípravě palačinek zažívá řadu problémů. Ty jsou spojeny s tím, že jsou jejich palačinky moc vysoké, nebo je problém s tím, že se mohou lámat. Potom je tu také problém s tím, že když už mají dobrou strukturu a výšku, tak nechutnají nijak dobře.

Důvodem problémů může být celá řada, ale většinou vše začíná u nesprávného postupu. Jak pokud jde o jednotlivé ingredience, tak pokud jde technologický postup přípravy. Proto vám ukážeme recept, se kterým chutné tenké palačinky zvládnete.

Základem je správná pánev

Než se pustíme do samotného těsta, je třeba říci, že základ úspěchu na tenké palačinky je také dobrá pánev. Taková, která není příliš vysoká a taková, která má nepřilnavý povrch a která rovnoměrně hřeje. Pokud ji nemáte, pořiďte si ji. Budete mít jistotu toho, že vám vše půjde o poznání snadněji.

Pozor také na tuk

Dále nezapomínejte na to, že tenké palačinky by se neměly dělat na velkém množství tuku. Trochu ho potřeba je, ale nemělo by ho být nijak extrémně moc. Pokud máte dobrou pánev, obejdete se bez něj. A výsledek? Ten bude takový, jaký má být.

Nikam nespěchejte

Další zásadou, jak mít dokonale tenké palačinky je i to, že byste neměli spěchat. Pánev by měla být rozehřátá, ale rozhodně ne na extrémní teplotu. Palačinky by se měly péct spíše pozvolna. Jakýkoliv rychlý, nebo naopak pomalý postup může být na škodu.

A nyní ty pravé ingredience

Všechny základní věcí znáte a tak se můžeme pustit do soupisu jednotlivých ingrediencí, bez kterých se neobejdete. Potřebovat budete toto:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce cukru
  • 4 lžíce oleje
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce mléka
  • 1 lžíce vroucí vody
  • 2 lžíce škrobu
  • 2 lžíce mouky

Těsto tvořte postupně

Těsto je třeba tvořit postupně tak, že začnete vajíčky, cukrem a solí. Když vše rozšleháte, přidáváte další ingredience, a to mléko a olej. Potom znovu zamícháte, přidáte horkou vodu a na závěr škrob a mouku. Výsledkem by mělo být dokonale hladké těsto.

Nyní na pánev

Ta by měla být kvalitní, rozehřátá s trochou oleje. Tenké palačinky vytvoříte tak, že na ni nalijete zhruba jednu sběračku těsta a zajistíte, aby se rozlilo až do okrajů. Takto palačinku pozvolna pečete. Když už jsou kraje hotové, tak ji otočíte a pečete z druhé strany.

Jedna za druhou

Takto pokračujte i u dalších palačinek. Po každé hotové zkontrolujte pánev, zda na ní nejsou zbytky těsta a zda je na ní ještě dostatek oleje. Když jsou palačinky hotové, už můžete přemýšlet nad tím, s čím si je dáte. Hodí se třeba marmeláda, zakysaná smetana, lískooříškový krém, tvaroh, nebo třeba cukr se skořicí.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]