Tiramisu v netradiční variantě střechy zaujme nejenom vzhledem

Tiramisu je populárním italským dezertem, který se připravuje bez pečení. Obvykle ve formě. Ale zvládnout to lze i bez ní. Ukáže vám to tento náš netradiční recept, který vznikl jako improvizace. Rozhodně ho však zkuste, jelikož kromě zajímavé chuti vás nadchne i tím, jak bude vypadat na talíři.

Co bude potřeba?

Ingredience na Tiramisu jsou vždy to základní. Doporučujeme je dodržet, jelikož jedině tak zajistíte správnou konzistenci a také chuť. Základem je:

  • 30 cukrářských piškotů
  • 250 g vypeckovaných višní
  • 200 ml šťávy z višní
  • 15 g tmavé čokolády
  • 400 g mascarpone
  • 300 g zakysané smetany
  • 120 g moučkového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 120 g másla

Nejprve si nachystejte krém

A jdeme na to. Základem pro toto netradiční Tiramisu, kde je také ovoce, bude krém. Potřebovat budete povolené máslo, moučkový cukr a cukr vanilkový. Vše dejte do hrnce, vezměte kuchyňský mixér a šlehejte do podoby tuhého pevného krému.

V druhé nádoby si smíchejte mascarpone se smetanou. I tady je vhodné použít mixér, aby vám vznikla nadýchaná a dokonale propojená hmota z obou ingrediencí.

Třetí fází přípravy krému je to, že oba dva spojíte. Zde už je třeba určité jemnosti a tak krémy buď míchejte ručně, nebo můžete použít mixér, ale na velmi pomalé otáčky.

Nechte krém odpočinout

Když je základ pro vaše Tiramisu hotový, je vhodné nechat ho chvíli odpočinout. Tím se chutě ještě lépe propojí a krém se dokonale zjemní.

Odpočívat by měl pokud možno v lednici. Postačí zhruba pár desítek minut, ale když ho zde necháte po dobu jedné hodiny, určitě to nebude na škodu. Naopak.

Připravte šťávu na piškoty

Klasické Tiramisu se dělá tak, že piškoty máčíte v kávě. Naše verze však využívá višně a šťávu z nich. Místo kávy je tak budete máčet právě v této šťávě, které mlže pocházet přímo z nich, nebo se může jednat o šťávu z kompotu.

Jdeme na sestavování

Na naše netradiční Tiramisu budete potřebovat obdélníkový talíř, nebo podnos. Ten namažete menším množstvím krému, který zabrání klouzání piškotů.

Berte cukrářské piškoty a každý z nich z obou stran namočte do višňové šťávy, aby jí trochu natáhly. Potom je pokládejte na připravený talíř, jeden vedle druhého.

Mezi jednotlivé kousky vašich piškotů dejte dosud nepoužitou surovinu v podobě višní. Jednoduše je lžičkou klaďte na ta správná místa.

A znovu krém

Nyní na vrstvu piškotů s ovocem můžete aplikovat znovu vrstvu smetanového krému. Opět je vhodné, aby šlo spíše jenom o vrstvu tenčí.

A zase piškoty

Když je vrstva krému na svém místě, zase berete piškoty. Tentokrát už menší počet, abyste začínali postupně tvořit střechu.

Pokračujte stále stejně. Tedy na vrstvu piškotů přijde vrstva krému a potom zase další namočené piškoty, který bude opět méně než v předchozí vrstvě.

Na konec smetana

Když máte požadovaný tvar střechy, tak je téměř hotovo. Nyní už vám stačí jenom zbývající krém, který na střechu nanesete.

Potom vezmete čokoládu, kterou najemno nastrouháte na struhadle a Tiramisu ve tvaru střechy posypete bohatou vrstvou.

Následně necháte pár hodin chladit v lednici a poté už můžete nejenom zakrojit, ale hlavně můžete také ochutnat. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]