Tradiční rumunský dezert vás zláká svým neodolatelným vzhledem a podmanivou vůní. Den, kdy si ho připravíte, se pro vás stane nezapomenutelným

Papanasi se řadí mezi dezerty, které vás dokáží překvapit. Na jedné straně je jeho příprava velmi ekonomická, na druhé straně se pyšní téměř neodolatelnou chutí.

Tradiční rumunskou pochutinu připravíte z několika málo základních surovin, které má většina z vás jistě doma. Možná to pro vás bude vítaná změna. Kvůli tomuto receptu totiž nemusíte chodit do obchodu a shánět nejrůznější speciality. Nadýchaný a podmanivý dezert papanasi se tradičně připravuje ze směsi tvarohu (či sýru), mouky a vajec. Jako poleva se používá kysaná smetana, džem a ovoce. Pokud se vám již nyní sbíhají sliny, na nic nečekejte a pusťte se do jeho přípravy.

Ingredience potřebné pro přípravu papanasi:

  • 500 gramů měkkého sýru
  • 1 kus vejce velikosti M
  • cukr krupice (dle vašich chuťových preferencí)
  • krupice (dle potřeby)
  • strouhanka (dle potřeby)
  • olej (dle potřeby)

Příprava dezertu vás bude bavit

Celá příprava dezertu je velmi jednoduchá a zvládnete ji v několika málo krocích. Ze všeho nejdříve si připravte větší mísu, do které dejte půl kilogramu měkkého sýru, rozklepněte vejce a přisypte krupici a cukr. Cukru i krupice volte přiměřené množství – tak, aby vám výsledná směs chutnala (tedy nebyla na vaše poměry například přeslazená) a zároveň byla kompaktní a dokonale hladká.

Fotografie: Pxhere

Jakmile budete mít těsto připravené, vezměte si k ruce větší hrnec, do kterého napusťte vodu. Tu následně přiveďte k varu. Do vroucí vody následně vkládejte kuličky, které vytvarujete z připraveného těsta.

Pokud je těsto příliš lepivé na to, aby z něj šly kuličky vytvořit, přidejte do něj ještě trochu krupičky a chvíli počkejte (krupička nabyde a těsto bude o něco tužší, respektive přestane být lepivé).

Fotografie: Pixabay

Kuličky ponechte ve vroucí vodě tak dlouho, dokud nezačnou samy vyplouvat na hladinu. Poté je vyndejte. Uvařené kuličky obalte ve směsi strouhanky a cukru. Směs si připravíte tak, že na pánvi rozpálíte trochu oleje, na nějž nasypete menší množství strouhanky, kterou následně pár minut smažíte. Po několika minutách ke strouhance přisypte cukr a smažte další minutu až dvě.

Fotografie: Unsplash

Hotovou směs z pánve přesypejte do přiměřeně velké misky a obalte v ní všechny uvařené papanasi. Kuličky byste měli obalovat bezprostředně poté, co je vyndáte z vody – směs na jejich povrch lépe přilne. Obalené kuličky servírujte se zakysanou smetanou a džemem. Výsledný pokrm tak bude příjemně sladko-kyselý a chuťově vyvážený.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]