Obyčejný surovinami, neobyčejný svou chutí! Poznejte dokonalý tvarohový koláč

Krásný a lahodný dezert nemusí být složitý, drahý ani časově náročný na přípravu. Stačí zkombinovat pár základních surovin a získáte ten nejlahodnější tvarohový koláč, jaký jste kdy jedli.

Tvarohový koláč nemusí nutně znamenat jen americký cheesecake. I když i ten je skvělý, tvaroh toho umí mnohem víc. Čeho všeho je schopen a jak moc se umí přetvářet, poznáte na nádherně jemném dezertu, který nehyzdí ani jediné zrníčko mouky. Vše je tak jen dílem dokonalého krémového souladu tvarohu, rozinek a jemné čokoládové polevy ze zakysané smetany. Zní to dobře? Tak počkejte, až ochutnáte!

Na lvovský tvarohový koláč budete potřebovat:

Na těsto

  • Tvaroh – 500 g
  • vejce – 3 ks
  • moučkový cukr – 150 g
  • vanilkový cukr – 1 sáček
  • bramborový škrob – 1 lžíce
  • bio citrón – 1 ks
  • rozinky – 100 g

Na čokoládovou polevu

  • Máslo – 2 lžíce
  • zakysaná smetana – 3 lžíce
  • moučkový cukr – 2 lžíce
  • kakaový prášek – 2 lžíce
  • cukrářské zdobení dle chuti a vkusu

Těsto už snazší být nemůže

Tvaroh vyklopte do mísy a vyklepněte k němu tři vajíčka. Zasypejte je moučkovým a vanilkovým cukrem a vše rozmixujte tyčovým mixérem či elektrickým šlehačem na hladkou a homogenní hmotu. Přisypejte k ní bramborový škrob a znovu dobře promíchejte, abyste ji do těsta dobře zapracovali.

Fotografie: Pixabay

Z jednoho citrónu v bio kvalitě ostrouhejte kůru tak, abyste nezasáhli do bílé části, která je hořká. Rozinky vsypte do misky, zalijte je vroucí vodou a nechte 5 minut stát. Pak vodu slijte, rozinky nechte dobře okapat a spolu s citronovou kůrou je přimíchejte do těsta.

Hlavně neotvírat troubu

Připravte si formu na biskupský chlebíček nebo plech o rozměrech 25 x 30 cm a vyložte ji pečicím papírem, popřípadě vytřete tukem a vysypejte krupicí. Hotové těsto vlijte do formy a rovnoměrně jej urovnejte po celé ploše a uhlaďte vrch do roviny. Takto připravený koláč vložte do trouby předehřáté na teplotu 190 °C a pečte jej po dobu okolo 45 minut.

Po uplynutí času pečení vypněte troubu, ale koláč nevytahujte ven ani neotvírejte dvířka. Nechte jej uvnitř vypnuté trouby dalších 10 minut. Poté už můžete dort vytáhnout z trouby ven a při pokojové teplotě ho nechte úplně zchladnout a pak jej opatrně vyjměte z formy.

Poleva se nesmí vařit

Nyní připravte čokoládovou polevu. Na sporáku rozpusťte máslo a rozmíchejte v něm moučkový cukr. Když směs získá homogenní konzistenci, přidejte k ní zakysanou smetanu a přiveďte vše k varu. Jakmile se objeví první bublinky, přidejte dvě lžíce kakaa a pokračujte v zahřívání asi 3 nebo 4 minuty a bez ustání míchejte, aby se směs nezačala znovu vařit. Toto je velmi důležité, neboť jinak by poleva nedržela pohromadě.

Fotografie: Unsplash

Hotovou polevou polijte vychladlý koláč a rozetřete ji ze všech stran. Nakonec jeho povrch posypejte cukrářským zdobením, nebo jej ozdobte jakkoliv podle své fantazie a vložte ho minimálně na 5 hodin, nejlépe však přes noc, do lednice vychladit a ztuhnout. Pak už jen nakrájejte na kousky a s velkou chutí podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]