Koláč připravený bez mouky a cukru. Bezlepková a dietní verze dezertu

Fotografie: Pexels

Se slovem dezert se velmi často pojí také skutečnost, že se jedná o extrémně sladký pokrm. Ne vždy to musí být pravda. 

Dezert si můžeme jednoduše připravit i bez použití velkého množství cukru. I tak nás jeho chuť příjemně překvapí a budeme si ho chtít dopřávat častěji. Díky tomu, že v receptu není použita ani mouka, jedná se o dezert velmi lehce stravitelný a vhodný i pro lidi s intolerancí lepku. Na jeho přípravu budeme potřebovat hlavně jogurt. 

Fotografie: Pexels

Vzdušný a jemný dezert připravený z jogurtu 

Při přípravě tohoto dezertu si vystačíme se sladkými alternativami, nemusíme si tedy připravovat cukr. Pokud preferujeme sladší pokrmy, je dobré na přípravu koláče použít jogurt slazený. Cukr lze v receptu také nahradit přírodními alternativami, ideální volbou jsou například jahody, maliny nebo borůvky.

Fotografie: Pexels

Kromě 400 gramů jogurtu budeme na přípravu potřebovat 4 vejce a kukuřičný škrob. Již výčet potřebných ingrediencí nám naznačuje, že recept není nijak složitý. Zvládne ho i naprostý začátečník nebo můžeme na jeho přípravu využít pomoci i našich dětí. 

Lahodný dort je připraven ke konzumaci do hodiny

Nejprve si připravíme misku, do které si přelijeme jogurt, který následně smícháme s vejci. Suroviny pečlivě rozšleháme a jakmile máme vytvořenou hladkou hmotu, přidáme do ní kukuřičný škrob, který prosejeme přes síto. Tento krok je potřeba, aby byla zachována jemnost vzniklé hmoty. 

Fotografie: Pexels

Připravíme si skleněnou formu na pečení a po celém jejím povrchu rozprostřeme pečící papír. Směs do formy jednoduše nalijeme a takto připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme po dobu 40 minut. Je dobré koláč průběžně v troubě kontrolovat, pokud by se nám kůra zdála již hotová, můžeme koláč z trouby vyndat dříve. Před podáním je dobré koláč ještě vychladit a to hlavně proto, aby se nám lépe krájel. 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]