Tvarohové koláče s citronovou příchutí provoní váš byt a potěší chuťové buňky

Koláče nemusíte připravovat pouze z kynutého těsta. I z toho tvarohového jsou totiž velmi chutné a možná o něco málo zdravější a dietnější. V kombinaci s citronovou kůrou si je zamilujete. Upečte je ke kávě nebo čaji třeba hned.

Jaké suroviny budete potřebovat na přípravu tvarohových koláčů s citronovou příchutí?

Před zahájením pečení si obstarejte:

  • 500 gramů měkkého plnotučného tvarohu
  • 40 gramů moučkového cukru
  • 1 až 2 balíčky vanilkového cukru
  • 50 gramů kukuřičného škrobu
  • 1 lžíci citronové kůry (z chemicky neošetřeného citronu)
  • 1 vejce
  • 1 špetku soli
  • 80 až 10 mililitrů slunečnicového oleje
  • mletou kurkumu dle chuti

Jak postupovat při přípravě tvarohových koláčů?

Měkký tvaroh si v hlubší míse smíchejte s vejcem, špetkou soli, nastrouhanou citronovou kůrou, vanilkovým a moučkovým cukrem. Poté přisypte i kukuřičný škrob, slunečnicový olej a mletou kurkumu dle svého uvážení a chuti.

Ze všech ingrediencí vypracujte homogenní vláčné těsto. To zabalte do potravinové fólie a nechte odpočívat v lednici asi čtyři hodiny.

Tvoření tvarohových koláčů s citronovou příchutí a jejich smažení

Po uplynutí čtyř hodin vyjměte z lednice těsto a umístěte ho na pomoučený vál. Z něj pak vyválejte jakýsi váleček o průměru cca 4 až 5 centimetrů.

Z něj následně tvořte pomocí ostrého nože plátky silné asi 2 až 3 centimetry.

Nakonec si rozehřejte v pánvi slunečnicový olej a smažte v něm právě vytvořené tvarohové koláčky dozlatova z obou stran.

Servírování tvarohových koláčů

Usmažené koláče s tvarohem a citronovou kůrou nechte chvíli na papírových utěrkách, aby se odsál přebytečný tuk. Posléze podávejte například se slazenou zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Hodit se bude ke koláčkům i jakýkoliv domácí džem, marmeláda, Nutella, či konzervované a čerstvé ovoce. Dezert lze taktéž posypat skořicovým cukrem. Přejeme dobrou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]