Udělejte si nakládané okurky podle tradičního receptu z Transylvánie: Zaslouží si dostat šanci, budou vám moc chutnat

Nakládané okurky jsou klasika, kterou má doma skoro každý – a není se čemu divit. Jsou lehce dostupné v obchodě, ale jakmile si jednou uděláte domácí, už si je nikdy nekoupíte. 

Napadlo vás někdy, jak výhodné může být, když si naložíte vlastní domácí okurky? Nakládané okurky mají totiž mnoho využití a každý si v nich najde to svoje. Jsou dokonalou přílohou k masu či k pečeným a vařeným bramborám. Pochutnáte si na nich i ve spojitosti s těstovinami či s hrachovou kaší a mnoho lidí ani neví, že vypití láku z okurek je nejlepším lékem na kocovinu. Na těch domácích navíc ušetříte a po jednom naložení vám okurky vydrží i celou sezónu (pokud je dříve nesníte).

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Okurky – 5 000 g
  • Studená voda – 3 500 ml
  • Ocet – 50 ml
  • Cukr krystal – 500 g
  • Sůl – 100 g
  • Hořčičné semínko – 6 lžiček
  • Bobkový list – 12 listů
  • Kuličky černého pepře – 1 lžíce
  • Semínka koriandru – 1 lžíce
  • Konzervant – 1 lžička

Čistota je základ

Nachystejte si šest zavařovacích sklenic o objemu 1 500 ml. Základem je, aby všechny sklenice byly dokonale čisté, není zde prostor ani pro trochu mastnoty či nějaký malý flíček. Pro větší jistotu čistoty je klidně i vyvařte, Do každé sklenice dejte dva bobkové listy, jednu lžičku hořčičného semínka, minimální množství koriandru a minimální množství kuliček černého pepře.

Fotografie: Unsplash

Vše rozdělte tak, abyste měli od každé přísady rovnoměrné množství na sklenici. Nachystejte si všechny okurky a mísu, do které nalijete studenu vodu a jedlou sodu. S pomocí čisté houbičky každou okurku důkladně omyjte, klidně i několikrát. Poté okurky dejte do sklenic a snažte se je tam „nacpat“ tak, aby se mezi nimi nacházel minimální prostor.

Domácí nakládané okurky jsou ty nejlepší

Ve vedlejší míse si připravte šťávu, se kterou všechny okurky nakonec zalijete. Nalijte do ní studenou vodu a přidejte k ní cukr a sůl. Důkladně směs promíchejte, aby se sůl s cukrem rozpustili. Poté do mísy přilijte i ocet a přidejte konzervant. Po důkladném zamíchání nalijte vzniklou šťávu do sklenic s okurkami tak, aby sahala až po vrch sklenice.

Zavřete všechny sklenice pevně víčky a skladujte je na chladném místě. Konzumovat byste je měli nejdříve až měsíc po naložení, poté totiž budete mít jistotu, že mají tu správnou chuť. Jestliže chcete tento proces urychlit, tak okurky před naložením propíchejte na pár místech vidličkou, rychleji tak nasáknou chuť koření a láku.