Udělejte si pořádný kus slaniny

Jste milovníkem masa? To byste měli vyzkoušet následující recept na slaninu, díky kterému maso zmizí ze stolu rychlostí blesku. Stačí jen správně ochutit, následně upéct, nakrájet a užít si každé sousto. Nemusíte k němu mít ani přílohu, doma si uděláte také majonézu nebo dip.

Ingrediencí nebudete potřebovat mnoho

I z mála se dá vykouzlit jídlo, po kterém se budou všichni olizovat. Tuto slaninu nikdo neodmítne. Budete potřebovat:

  • 1 kg vepřového bůčku
  • sušený tymián
  • papriku
  • černý pepř (nejlépe čerstvě namletý)
  • 2 lžíce hrubozrnné soli
  • 4 stroužky česneku

Nejdříve umyjte a následně usušte kus bůčku papírovými ručníky. Klidně můžete velmi tučná místa okrájet, ale rozhodně se tím připravíte o nejlepší kousky. Česnek si nasekejte a smíchejte s veškerým kořením.

Tuto směs koření a soli natřete na bůček.

Pořádně ji do masa vetřete rukama, abyste jej pokryli ze všech stran.

Zbylou sůl a koření dejte na papír na pečení. Bůček zabalte do kořeněného papíru na pečení a nechte v soli asi 24 hodin při pokojové teplotě.

Důležité je nikam nespěchat, aby se koření dostalo i dovnitř slaniny

Poté maso vyndejte z papíru a zabalte jej do dalšího, tentokrát suchého papíru na pečení. Tentokrát dejte odpočívat do ledničky, kde ji nechte 7-10 dní (podle tloušťky kusu slaniny). Jednou za den maso otočte.

Poté dejte pryč z papíru a pomocí nože oškrabejte přebytečné koření a sůl. Slaninu nakrájejte na tenké plátky a podávejte.

Výborná bude takto připravená slanina s chlebem a hořčicí. Vepřový bůček ale můžete takto dát také péct, i když to bude také na delší čas. Výborný je naložený bůček, k němu si můžete přidat suroviny, které máte rádi. Je důležité ho nechat správnou dobu odležet a teprve potom si ho vychutnat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]