Upečte si měkké plněné buchty

Pokud se Vám zdají všechny recepty na plněné buchty zdlouhavé a složité, asi jste ještě nenarazili na ten správný recept. Vyzkoušejte tento, určitě změní Váš postoj k domácím buchtám. Buchty nemusíte jen kupovat, upečte si ty svoje. Budou mnohem lepší než kupované a udělají Vám o to větší radost.

Na buchty budete potřebovat tyto suroviny

  • 600 g pšeničné mouky
  • 25 g čerstvých kvasnic
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 60 g rozpuštěného másla
  • trochu másla pro natření buchet
  • 320 ml teplého mléka

Postup přípravy

Čerstvé kvasnice rozpusťte ve 100 ml teplého mléka. Přidejte 2 polévkové lžíce cukru a důkladně promíchejte. Zakryjte kvasnice čistou utěrkou a nechte je asi 15 minut pracovat. Zatím prosejte pšeničnou mouku do velké mísy. Přidejte k ní sůl, máslo a kvasnice p čtvrt hodině i kvasnice. Nalijte do mísy zbývající teplé mléko a udělejte těsto, které bude mít tvar bochánku a bude hladké.

Těsto vložte do misky vymazané olejem, zakryjte ho fólií a nechte jej kynout. Pro správné nakynutí bude potřebovat zhruba 1 hodinu. Správně nakynuté těsto by mělo dosáhnout dvojnásobného objemu.

Takto nakynuté těsto přendejte na pracovní desku posypanou moukou a rozdělte ho na 12 stejných částí. Z každého kusu těsta vytvoříte jednu buchtu.

Tyto buchty můžete nechat mez náplně, nebo je naplnit třeba jablky, tvarohem, mákem, povidly, čokoládou a dalšími náplněmi. Pokud chcete buchty nechat bez náplně, udělejte kuličku a vložte ji na plech. Buchty, které budete plnit, musíte tvarovat jinak. Nejprve udělejte placičku, naneste do středu náplň a pak udělejte kuličku tak, aby Vám náplň nevytekla.

Poté vložte buchty na plech vyložený pečicím papírem. Natěsnejte je co nejblíž k sobě. Opět zakryjte potravinovou fólií, a ještě hodinu je nechte odpočívat. Mezitím předehřejte troubu na 200° C. Buchty pečte asi 15 minut, dokud nezhnědnou. Upečené buchty namažte rozpuštěným máslem a nechte je vychladnout.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]