Vaření kukuřice má svá pravidla. Poradíme vám jak na to

Kukuřice je oblíbená plodina. Tu mají pro typicky sladkou chuť rádi především děti. Jíst ji je velmi zdravé, protože obsahuje celou řadu blahodárných látek pro naše tělo. Kukuřice je zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Některé karoteny v ní obsažené působí i jako antioxidanty. Pochutnávat si na kukuřici mohou i lidé, kteří mají bezlepkovou dietu. Jak ji tedy správně uvařit, aby byla skutečně měkká a křupavá zároveň?

Jak postupovat při vaření kukuřice

Kukuřici kupujte kvalitní se zelenými listy okolo. Pozor na kusy, které mohou být plesnivé. Zrna kukuřice by měla být žlutě zbarvená, šťavnatá a sladká. Sytě žlutá barva a absence tekutiny značí, že se jedná o kukuřici starší, která ke konzumaci není vhodná. Aby byla vaše kukuřice opravdu dokonalá, postupujte takto:

  • Jednotlivé kukuřičné klasy si pečlivě oloupejte a kukuřici následně opláchněte pod tekoucí vlažnou vodou.
  • Pak kukuřici dejte do hrnce se studenou vodou a nechte stát asi dvě hodiny. Kukuřice se takzvaně hydratuje a její zrnka budou daleko měkčí, než kdybyste ji nenamáčeli.

  • Po dvou hodinách dejte na plotnu větší hrnec s vodou a tu přiveďte k varu.
  • Až voda bude vřít, postupně do ní vkládejte po jednom klasu kukuřice a vařte do změknutí zhruba 20 minut. Sůl přidávejte do vody až pět minut před koncem, aby zrna nebyla tuhá.

Skvělé tipy na opravdu dokonalou kukuřici

Během vaření kukuřičných klasů vložte do vroucí vody kousek másla. To udělá s kukuřicí doslova zázraky. Po dvaceti minutách slijte veškerou vodu z hrnce a kukuřičné klasy nechte uvnitř, přikryjte kompatibilní poklicí a hrnec zabalte celý do ručníku, nebo osušky.

Takto počkejte ještě dalších dvacet minut, než pára vykoná svou práci. Pak jen teplé kukuřičné klasy vyjměte z nádoby, osolte a pochutnávejte si. Je to skutečně pochoutka. Kukuřice díky tomuto postupu budou perfektně šťavnaté a i měkké. Přejeme dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]