Včelař prozradil, jak správně skladovat med, aby vydržel a zachoval si výživné látky, co nejdéle to bude možné

Fotografie: Pixabay 

S příchodem sychravého počasí člověk sahá rád po medu. Je to zdravější způsob slazení čaje, ale výtečný i jako laskomina – třeba s oříšky. Pořídíte-li si kvalitní med, pak je dobré držet se doporučených rad, aby v medu zůstaly zachovány cenné látky.

Správné skladování zajistí, že nedojde ke snížení kvality medu. A ani časový odstup se na něm nijak nepodepíše. Je to bezvadný pomocník při kašli, bolestech v krku, nachlazení. Báječně chutná a dokáže osladit nejen čaj. Určitě je dobré mít jej vždy po ruce.

Fotografie: Pixabay 

Jak správně med skladovat

Nádoba – doporučováno je med skladovat v keramické nádobě, která jej ochrání před slunečním svitem. Oblíbené jsou však i nádoby skleněné, protože takto lze med vizuálně kontrolovat, nejen při nákupu. V případě skleněných nádob nepoužívejte sklenice od okurek, červené řepy apod. Med by mohl načichnout aroma předešlé potraviny.

  • Jako další možnost se nabízí i nádoby plastové a nerezové, které jsou určeny ke skladování potravin. Nádoba musí být bezpochyby sterilně čistá.

  • Pozornost věnujte nejen nádobě, ale i víčku. To by mělo bezvadně těsnit, aby se zamezilo přístupu vlhkosti a nečistot. Mnohdy se ještě přes víčko umísťuje kousek látky nebo papír a gumička.

Temno a chlad – med v dobře uzavřené nádobě skladujte v temnu, chladu a suchu. Nikdy jej nevystavujte slunečním paprskům. Vhodná teplota je kolem 12 až 18 stupňů. Med nedávejte do lednice – urychlíte tím jeho krystalizaci.

  • Krystalizace se děsit nemusíte, nijak to kvalitu medu nezhoršuje. Je to přirozený proces, který u medu probíhá. Jestliže vám krystalizace vadí, kupte si med pastovaný.

  • Nezkoušejte med nahřívat, aby se stal opět tekutým. Jestliže se k tomuto kroku přeci jen uchýlíte, čiňte tak ve vodní lázni o maximální teplotě 40 stupňů.

Fotografie: Pixabay 

Dlouhodobé skladováníjestliže chcete med skladovat dlouhodobě a zároveň zpomalit i krystalizaci, můžete jej uložit do mrazničky. Med tímto na kvalitě neztratí a nepřijde ani o cenné látky. Musíte však dodržet veškeré podmínky skladování, co se vhodnosti nádoby a těsnosti víčka týče.

  • Z praktického hlediska je lepší med skladovat v menších nádobách. Jednak kvůli skladování v mrazničce, kdy si vytáhnete pouze potřebné množství medu i kvůli případného roztápění krystalizace. Medu neprospívá, pokud jej budete opakovaně vystavovat vyšším teplotám (vodní lázeň kvůli krystalizace).

  • Před uskladněním si určitě med označte. Ať víte o jaký jde druh, kdy byl uskladněn a další potřebné informace pro vás.