Velikonoční dort je nejenom chutný, ale také skvěle vypadá

Velikonoční dort je další zajímavou ukázkou toho, jak lze zajímavě obohatit sváteční tabuli na Velikonoce. Ani u vás by neměl chybět. Pokud nechcete péct klasický mazanec, ale plánujete novinku, rozhodně ji zkuste. Je to jednodušší, než si myslíte.

Stačí správné ingredience

Velikonoční dort se skládá ze tří hlavních částí. Tou první je zcela pochopitelně těsto. Aby se vám povedlo, jsou základem tyto věci:

  • 1 balení sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 50 g cukru
  • 200 g rýžové mouky
  • 200 g pšeničné mouky
  • ½ lžičky soli
  • 70 g džemu
  • 100 g ořechů
  • 1 vejce
  • 1 g vanilinu

Další unikátní složkou je ozdoba samotného dortu, která ukazuje jeho výjimečnost. Na tu budete potřebovat tyto ingredience:

  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g sušeného mléka
  • 80 g kondenzovaného mléka
  • 2 lžíce bramborového škrobu
  • 1 potravinářské barvivo

Je tu ještě třetí složka, na kterou by se nemělo zapomínat. Tou je takzvaná glazura, která mu pomůže s dokonalým vzhledem. Základem je:

  • 50 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 1 lžíci kakaa

Nejprve těsto

Jelikož se používá sušené droždí, tak není potřeba nechávat vzejít kvásek. Těsto na velikonoční dort vytvoříte velmi jednoduše tak, že začnete míchat všechny ingredience dohromady.

Když jsou promíchané, vytvořte z těsta bochník, dejte ho do mísy a dejte ho na teplé místo kynout. Optimální doba kynutí by měla být kolem jedné hodiny.

Těsto následně rozdělte. Z daného množství by mělo vzniknout zhruba deset menších velikonočních dortíků. Ale klidně jich můžete udělat méně, je to na vás.

Upečte v troubě

Nyní je možné váš velikonoční dort vložit do trouby. Dejte těsto do silikonových nebo jiných formiček a vložte je do trouby předehřáté na teplotu 180 stupňů. Optimální doba pečení je kolem 35 minut, což by mělo plně dostačovat.

Následně glazura

Když je velikonoční dort upečený, je možné ho nechat chladnout. V tu chvíli si můžete připravit glazuru, kterou ho důkladně polijete a poté ji necháte samozřejmě také ztuhnout.

Můžete zdobit

A co na závěr? Samozřejmě ozdoba. Smíchejte všechny ingredience a potravinářské barvivo. K velikonocům se rozhodně nejvíce hodí zelená barva. Tím vznikne směs, kterou své dorty už jenom ozdobíte. A máte hotovo.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]