Vepřová harmonika ohromí všechny hned na první pohled, navíc je delikatesní

Již originální název napovídá, že tento pokrm je opravdová bomba, kterou se nemusíte bát servírovat k jakékoliv příležitosti. Zachutná rozhodně všem, kteří jedí maso.

Chybí vám nějaká ta výzva a rádi byste zkusili něco nového, co se nemusí povést jen tak každému? Příprava vepřová harmoniky se rozhodně neřadí k těm nejsnadnějším úkonům. Rozhodně se vám ale za vaši trpělivost a snahu oplatí svou delikatesní chutí a luxusním vzhledem. Díky tomuto pokrmu se doma můžete cítit jako v restauraci.

Ingredience a postup přípravy masa

Na přípravu receptu budete potřebovat:

  • Jedno kilo vepřové pečeně
  • Tři rajčata
  • Čtyři stroužky česneku
  • Sto padesát gramů slaniny
  • Dvě středně velké cibule
  • Pět kousků bobkového listu
  • Dvacet mililitrů rostlinného oleje
  • Sto mililitrů bílého vína
  • Třicet gramů másla
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Nůž
  • Krájecí deska
  • Špejle
  • Kuchyňskou nit
  • Pánev

Vepřové maso důkladně opláchněte a nyní je na vás, zda jej necháte vcelku a nebo chcete harmonik více. Každopádně si vždy jeden kousek vezměte a krájejte do něj plátky, které budou mít šířku cca jednoho centimetru. Nožem ovšem nejeďte až dolů, řízněte vždy cca do poloviny, díky čemuž zůstane maso dole propojené a vám vznikne pomyslná harmonika.

Dochucování se nemusíte vůbec bát

Vezměte si sůl a mletý černý pepř a maso s nimi posypejte, nezapomeňte i na mezery mezi jednotlivými plátky. Nyní bez jakéhokoliv ostychu koření do masa pořádně vytřete prsty (samozřejmě se před tím umyjte).

Pokud máte nějaké to grilovací či česnekové koření, nemusíte se jej bát přidat. Rajčata umyjte a nakrájejte na středně tenké plátky. Cibuli oloupejte a také ji nakrájejte na kulaté plátky a jestliže máte slaninu vcelku, udělejte to samé.

Do každé mezery začněte prokládat vždy jeden plátek rajčete, cibule a slaniny. Jednodušší to budete mít, když koupíte slaninu rovnou nakrájenou a v tom případě se nebojte dát jejích plátků i více. Za pomocí špejle harmoniku propíchněte, aby držela pěkně u sebe a ještě si to pojistěte kuchyňskou nití.

Díky tomuto kroku se nebude rozevírat a žádné dobroty vám z ní nevypadnou. Na pánev umístěte kousek másla a pořádně jej rozehřejte. Následně vložte maso a spolu s ním do másla přimíchejte i bobkové listy a celé stroužky česneku.

Opékejte, dokud povrch masa nezčervená a poté podlijte bílým vínem a na mírném ohni propékejte, dokud nebude bílé víno odpařené a maso kompletně hotové. Servírovat můžete se zeleninou, brambory či například kaší, volba je naprosto na vás. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]