Takhle jí peču už 12 let – NEJLEPŠÍ sekaná roláda. Lahodná a křehká kůrka s překvapivou náplní uvnitř. Na slavnostní příležitosti nejíme nic jiného

Vepřové maso je nejen kvalitní, ale také dobře zasytí a jeho chuť je jednoduše jedinečná. Jakmile jej uděláte na tento styl rolády, již ho nebudete chtít jíst jinak. 

Každý si jednou za čas zaslouží dopřát pořádný oběd, za který by se nemusela stydět ani pětihvězdičková restaurace. V tomto případě máte šanci si připravit roládu z vepřové pečeně, kterou naplníte žampiony s cibulí a rozinkami. Na přípravu není nejjednodušší, pokud se ale budete doopravdy snažit a mít trpělivost, zaručeně se vám povede.

Ingredience a postup přípravy masa

Budete potřebovat:

  • Asi dvě kila vepřové pečeně
  • Provázek
  • Plech
  • Pečící papír

Na marinádu budete potřebovat:

  • Dvanáct čajových lžiček tymiánu
  • Tři stroužky česneku
  • Čtyřicet mililitrů pomerančové šťávy
  • Jednu čajovou lžičku petrželky
  • Jednu polévkovou lžíci oleje
  • Citronovou šťávu dle chuti
  • Jednu polévkovou lžíci mleté papriky
  • Dvě stě gramů grilovací omáčky
  • Jednu polévkovou lžíci medu
  • Vyšší nádobu
  • Tyčový mixér
  • Stěrku

Na náplň budete potřebovat:

  • Jednu střední mrkev
  • Dvě větší cibule
  • Šest set gramů žampionů
  • Čtyři stroužky česneku
  • Sto gramů sušené šunky
  • Sůl dle chuti
  • Sto gramů rozinek
  • Olej dle potřeby
  • Slaninu dle potřeby
  • Nůž
  • Pánev

Nejprve si připravte marinádu, s pomocí které získá maso pořádnou chuť. Vezměte si hlubší nádobu a vložte do ní tymián, pomerančovou a citronovou šťávu, petrželku, olej, mletou papriku, grilovací omáčku, med a prolisovaný česnek. S pomocí mixéru všechny suroviny smíchejte dohromady. Poté ještě promíchejte lžící a máte hotovou marinádu.

Chce to trpělivost, ale výsledek se vyplatí

Nyní je potřeba si připravit vepřovou pečeni. Důkladně ji umyjte od všech nečistot a položte si ji na krájecí desku. S pomocí nože ji v polovině nařízněte, ale nechejte trochu prostoru, řez nesmí být proveden až dolů. Takto pokračujte i v řezech na obou polovinách. Hlavní je to všechno dělat pomalu a co možná nejpřesněji. Jakmile to budete mít, tak místo válečku na vás bude koukat velká placka. A to je ideální čas na nanesení marinády do všech jejích částí.

Následně maso stočte do tvaru rolády a zbývající marinádou pomažte i zvenčí. Marinovat jej nechejte klidně i na dvě tři hodinky, bude poté mnohem chutnější. Po jisté době se můžete začít vrhávat na přípravu náplně. Nejprve oloupejte a nakrájejte žampiony. To samé udělejte také s mrkví, cibulí a česnekem. Čím drobnější vše bude, tím lépe pro vás a váš pokrm. V pánvi si rozehřejte olivový olej a začněte na něm vše pomalu opékat.

Po nějaké době přidejte i sušenou šunku a dobře promíchejte. Poté roládu znovu rozbalte a vystelte ji zevnitř slaninou po celé délce. Náplň rovnou z pánve do ní rovnoměrně rozprostřete a nakonec posypejte rozinkami. Znovu zatočte a pro jistotu také svažte provázkem. Troubu si předehřejte na 200 stupňů. Vytáhněte plech, vystelte jej pečícím papírem a roládu na něj položte. Následně nechejte péct okolo čtyřicet minut a máte hotovo. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]