Jídlo pro milovníky hub: Vepřové maso na houbovém polštáři zapečené se sýrem a cibulí. Nový recept s tajnou ingrediencí

Houby jsou vítaným zpestřením jídelníčku. Velkou výhodou je, že si je můžete sami nasbírat v lese, což vás nestojí žádné peníze.

Co udělat s houbařským úlovkem? Část je možné zavařit, část usušit a něco z něho můžete použít na přípravu vepřového masa. To díky houbám získá zajímavou chuť. Nejlépe chutnají pravé hřiby, ale lze přidat také lišky, holubinky, bedle nebo masáky. A když si v lese nic nenasbíráte, tak si v obchodě kupte žampiony a vařte z nich. Následující recept vám napoví, jak na to.

Co budete potřebovat na přípravu vepřového masa s houbami

  • 1 kg vepřového masa (plecko, kýta, krkovice)
  • 300 g hub
  • 2 rajčata
  • 200 g tvrdého sýra (Eidem, Gouda, Ementál)
  • 4 cibule
  • slunečnicový nebo řepkový olej
  • sůl, pepř dle potřeby

Postup přípravy

  • Tři cibule oloupejte, přepulte a nakrájejte na tenké plátky. Vložte je do zapékací mísy na olej.
  • Vepřové maso omyjte a nakrájejte na jednotlivé porce. Nejlepší jsou plátky, které naklepejte paličkou. Na pánvi je na tuku zprudka opečte a pak předělejte do zapékací mísy na cibuli. Plátky masa osolte a opepřete podle svých chuťových zvyklostí. Máte-li rádi více kořeněné pokrmy, je možné přidat i další koření.

  • Zbylou jednu cibuli nakrájejte nadrobno a houby na plátky. Na pánvi rozehřejte olej, cibuli dozlatova osmažte a přidejte k ní houby. Osolte, opepřete a poduste asi sedm minut.
  • Podušené houby navrstvěte na jednotlivé plátky vepřového masa a položte na ně plátek rajčete.

  • Nyní je vše připraveno na to, abyste dali zapékací mísu do trouby vyhřáté na 180 ° a pekli asi 45 minut do měkka.
  • Těsně před dopečením porce masa posypte strouhaným tvrdým sýrem a nechte ještě v troubě roztavit asi po dobu 10 minut.
  • Hotový pokrm můžete servírovat s bramborami, rýží, těstovinami nebo zeleninovým salátem. Jako doplněk lze dát dip ze zakysané smetany a prolisovaného česneku.