Můj dědeček z venkova dělá tu nejlepší domácí paštiku, které se žádná z obchodu nevyrovná

Paštika

Paštika je tradiční pokrm, jehož kořeny sahají hluboko do historie a je známý ve více kulturách po celém světě. Existují domněnky, že paštika vznikla již ve starověkém Římě.

Tento delikatesní pokrm se těšil velké oblibě po celé Evropě, zejména během středověku, kdy se paštiky připravovaly z různých druhů masa včetně zvěřiny a ryb, ale i zeleniny a dalších ingrediencí. Podávány byly jak na stoly šlechty, tak i mezi prostý lid. Každá země si v průběhu času vyvinula své vlastní varianty paštik, které odrážely místní kulinářské tradice a dostupnost surovin.

Ingredience potřebné na přípravu domácí paštiky:

  • 400 gramů kuřecích stehen
  • cibule
  • 100 gramů tvrdého sýra
  • 100 gramů měkkého sýra
  • 100 gramů másla
  • 200 gramů soli

Sůl nad zlato, v tomto receptu platí dvojnásob

Začněte tím, že do pekáče rozprostřete vrstvu soli a na ni rozmístěte kuřecí stehýnka. Kuře pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia po dobu 40 až 50 minut. Po upečení kuře vyjměte z trouby, oddělte maso od kostí a dejte je do mixéru. Mezitím na pánvi na středně vysokém ohni rozehřejte rostlinný olej a na něm restujte jemně nakrájenou cibuli, dokud nezíská zlatavou barvu.

Bageta s pomazánkou

Domácí pomazánka ze 3 ingrediencí podle receptu mé sestry šéfkuchařky: Chutná jako z luxusní restaurace

Hladká struktura je základem dobré paštiky

Přidejte upečenou cibuli do mixéru ke kuřecímu masu. Přidejte také sýr nakrájený na malé kostičky. Všechny ingredience v mixéru důkladně rozmixujte do hladké konzistence. Během mixování přidejte máslo a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte jednolitou směs. Hotovou paštiku pak přemístěte do vhodné nádoby a umístěte ji do lednice, aby se dobře zchladila a ztuhla.

Domácí paštika

Dochutit můžete podle své fantazie

Pokud je paštika příliš suchá, můžete do ní pro zlepšení konzistence přidat trochu kuřecího vývaru. Připravit si ale můžete i originální paštiku plnou neobvyklých a silných chutí. Do mixéru můžete během její přípravy přidat čerstvé bylinky, česnek, muškátový oříšek, mletý koriandr, citrónovou šťávu, hořčici, olivy nebo například sušené ovoce.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*