Na víkendové chlebíčky jedině tuhle pomazánku z makrely. Tímhle receptem ukecáte i ty, kteří ryby nejedí. Perfektní směs koření udělá celé kouzlo

V případě, že byste rádi obohatili svůj jídelníček o zajímavé potraviny, vyzkoušejte například rybí makrelovou paštiku, k níž si můžete v pohodlí domova upéct cereální chlebík. 

Jestliže vás už nebaví těžká česká jídla nebo máte stereotypní jídelníček, máte možnost to změnit. Bude vám k tomu stačit několik potravin, díky nimž si obohatíte svou stravu a vyzkoušíte konečně něco jiného. Navíc se jedná o zdravé suroviny, které prospějí vašemu zdraví, což je v dnešní době plné průmyslově zpracovaných potravin potřeba.

Potřebné ingredience

Na paštiku:

  • 800 gramů makrely
  • 500 ml vývaru
  • 12 lžiček koriandru
  • 6 ks nového koření
  • 10 ks celého pepře
  • 1 ks hřebíček
  • 2 lžičky soli
  • 4 ks vejce
  • 25 gramů oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička oregana
  • 14 lžiček mletého pepře

Na cereální chléb:

  • 250 gramů ovesných vloček
  • 40 gramů lněných semínek
  • 40 gramů dýňových semínek
  • 40 gramů slunečnicových semínek
  • 40 gramů ovesných otrub
  • 7 gramů soli
  • 12 lžiček mletého koriandru
  • 13 lžiček bazalky
  • 380 ml vody

Začněte přípravou paštiky z makrely

Abyste si mohli vychutnat domácí paštiku z makrely, budete k jejímu zpracování potřebovat několik surovin. Nejprve zpracujte makrelu tak, že ji nakrájíte na proužky. Dále si vezměte k ruce hrnec a zahřejte v něm vodu nebo můžete použít i zeleninový vývar. Do této tekutiny přidejte celá zrna koriandru, nového koření, černého pepře a jeden hřebíček.

Dále osolte a přiveďte k varu. Jakmile začne tekutina s těmito surovinami vařit, vložte do hrnce i naporcovanou rybu, přiklopte pokličkou a vařte. Při této činnosti je potřeba rybu alespoň občas otočit, aby se udělala ze všech stran. Až se od sebe začne maso oddělovat, máte dovařeno.

Makrelová paštika není náročná

Jakmile budete mít dovařeno, je potřeba slít vodu z hrnce a rybu zbavte masa, kůže i kostí a natrhejte ji ručně na malé kousky do misky. Čtyři vajíčka uvařte natvrdo v dalším hrnci a poté je nahrubo rozdrobte k rybě do misky. Dále do této misky postupně přidejte oloupaný česnek, oregano, sůl, pepř a olivový olej. Veškeré ingredience mixujte tyčovým mixérem tak, aby vznikla hladká paštika. Pokud byste chtěli, lze do ní přidat ještě houby, kopr, tvaroh nebo okurku či papriku.

Příprava cereálního chleba

Tento chléb je celý bez mouky, vajec i mléka, a proto se hodí skvěle pro každého, kdo musí dodržovat určité dietní opatření. Do misky si dejte ovesné vločky a smíchejte je se lněnými semínky, dýňovými, slunečnicovými a otrubami. Dále přidejte sůl, mletý koriandr, bazalku a vše zalijte horkou vodou. Poté je potřeba směs zamíchat, a nakonec zakrýt přilnavou fólií. Takto zakrytou misku nakonec nechte chvíli odstát bokem.

Jakmile si po několika minutách / hodinách všimnete, že do sebe vločky a semínka nasákly všechnu vodu, můžete chleba dále zpracovávat. Většinou z těchto ingrediencí vznikne soudržná hmota, kterou stačí dát na plech, který si vyložíte pečícím papírem. Vytvarujte si z této hmoty tvar chleba a rozehřejte si troubu na 175 °C. Až ve troubě bude tato požadovaná teplota, vložte do ní chleba a nechte péct 40 až 50 minut. Po dopečení nechte chléb vychladnout zabalený v bavlněné utěrce a kůrka změkne.

 

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]