Nejjednodušší domácí chléb je hotový za dvě hodiny a vydrží i týden jako čerstvý

Rustikální chléb z pouhých pěti přísad zvládne upéct bez větších obtíží i začátečník. Tak čistou chuť u kupovaného chleba ze samoobsluhy nikdy nezažijete.

Domácí pečivo se stalo hitem moderních hospodyněk. Aby také ne, s rozšířením elektronických pekáren na chléb se z jeho přípravy stala doslova hračka. Ale nemusíte se vzdát výroby vlastního chleba ani tehdy, když máte doma jen obyčejnou troubu. Ta vám totiž bohatě stačí. A nepotřebujete ani žádné speciální suroviny. Jen trochu mouky, droždí a vody.

Na jednoduchý domácí chléb budete potřebovat:

  • Hladká mouka – 320 g
  • čerstvé droždí – 10 g
  • teplá voda – 250 ml
  • cukr – 10 g
  • sůl – 7 g

Návod na přípravu

Droždí rozdrobte do misky, zalijte ho teplou vodou a přidejte cukr a sůl. Směs promíchejte, zasypejte hladkou moukou prosátou přes jemné sítko a vypracujte hutné a soudržné těsto. Vložte ho do mísy, zakryjte utěrkou nebo přilnavou potravinářskou fólií a nechte ho 1 hodinu kynout.

Když těsto zdvojnásobí svůj objem, rozdělte ho na 4 díly. Z každého vytvarujte kouli, kterou rozválejte na placku a opět srolujte do válečku. Vyrovnejte je na plech pokrytý pečicím papírem, zakryjte je utěrkou a nechte dalších 20 minut v teple kynout.

Po vykynutí ostrým nožem vytvořte na povrchu bochánků podélný zářez, těsto potřete štětcem namočeným ve vodě a posypejte trochou mouky. Připravené chleby vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C péct po dobu 40 až 45 minut. Po dopečení nechte chléb zchladnout a s velkou chutí podávejte.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]