Vykašlete se na kupované pečivo a zkuste si udělat máslové housky. Milionkrát chutnější než kupovaná Šumava a Kaiserky

Tento recept je výhodný hned z několika důvodů. Je rychle hotový, snadný na přípravu a navíc máte spousty variant, jak máslové housky využít. Vše je na vaší fantazii.

Možná už vás nebaví chodit skoro každý den pro pečivo do obchodu a nebo prostě jen chcete vyzkoušet něco nového. Tak jako tak s tímto receptem potěšíte chuťové pohárky naprosto všech. Navíc je můžete podávat buď k polévce, nebo k salátu, čaji a zachutnají vám i samostatně. Jestliže do nich přidáte trochu česnekové omáčky (nebo jakékoliv jiné dle vaší volby), tak se z nich stane samostatný pokrm, který bude jednoduše k nakousnutí.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů pšeničné mouky
  • Dvacet gramů cukru
  • Jednu malou lžičku soli
  • 170 gramů mléka
  • Tři gramy droždí
  • Deset gramů rozpuštěného másla
  • Menší misku
  • Potravinovou fólii
  • Větší misku
  • Plech libovolné velikosti
  • Pečící papír
  • Hrnek
  • Váleček na těsto

Jako první začnete tím, že si vezmete menší misku a nasypete do ní droždí. To zalijete mlékem a následně spolu tyto dvě suroviny promíchejte. Nyní přidejte cukr a opět zamíchejte, poté si vezměte potravinovou fólii a obmotejte s ní celou misku tak, aby do ní nebyl žádný přístup vzduchu. Mléčnou směs následně nechejte alespoň deset minut odležet.

Rychle hotové a neskutečně lahodné

Mezitím si nachystejte o něco větší misku a nasypejte do ní mouku. Přidejte sůl a řádně zamíchejte. Jakmile uběhne požadovaná doba na odležení mléčné směsi, tak ji můžete přilít do větší misky a všechno míchejte dohromady. Následně musíte začít hníst těsto, které by v ideálním případě mělo být na konci měkoučké a mírně vzdušné.

Jakmile to budete mít, tak si vezměte máslo a nechejte jej rozpustit. Můžete jej například vložit do hrnečku a ten nechat ohřát v mikrovlnce tak dlouho, dokud máslo nezmění své skupenství na tekuté. To by mělo být celkem rychle, více jak minutu dvě to určitě trvat nebude. Poté jej tedy vezměte, z hrnku přelijte rovnou do těsta a opět zapracujte. Výsledné těsto by mělo být mírně lepivé. Opět si vezměte potravinovou fólii, zakryjte jej a nechejte odležet na cca hodinu.

Mezitím si nemáte moc co připravovat, takže máte na chvilku pauzu a můžete si jít například číst. Po uplynulé době si připravte vaši pracovní plochu tak, že ji vysypete moukou. Rozválejte na ní těsto a to nakrájejte na čtverečky. Z každého kusu následně vytvarujte kuličku a všechny je naskládejte blízko vedle sebe tak, aby se mírně dotýkaly na plech. Troubu si předehřejte na 160 stupňů a mezitím všechny kuličky důkladně potřete mlékem. Následně je nechejte péct okolo 18 minut a máte hotovo. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]