Falešné listové těsto není vůbec časově náročné. Existuje totiž verze dle tohoto receptu, která chutná úplně identicky

Připravit si doma listové těsto je časově náročné. Existují však i velmi jednoduché verze, které budou chutnat stejně skvěle.

Listové těsto je při přípravě sladkých zákusků velmi oblíbené. Většina lidí si ho však kupuje v obchodě, jelikož příprava takového těsta je poměrně náročná. Naštěstí však existuje i velmi jednoduchá verze, jak připravit listové těsto, které bude mít několik vrstev a bude jemné a měkké. S takovým těstem pak můžete připravit své oblíbené sladké i slané pečivo zcela jednoduše.

Potřebujete pár ingrediencí

Na přípravu listového těsta budete potřebovat asi 450 gramů hladké mouky, 200 gramů másla, lžičku soli a 250 mililitrů teplé vody. Nejprve musíte v teplé vodě rozpustit sůl. Poté vsypte do vody prosátou mouku a začněte zpracovávat těsto. Hmota bude měkká a také elastická. Až propracujete, nechte deset minut odpočívat přikryté utěrkou. Poté rozdělte těsto na pět stejných dílů, které srolujete do ruličky.

Fotografie: Pixabay

Na pracovní plochu rozložte vál a posypte ho moukou. Pak každý díl rozválejte na co nejtenčí vrstvu. Během válení si nechte rozpustit máslo a každou rozválenou vrstvu jím pomažte. Poté přeložte a opět potřete máslem.

Ideální je skládat každou vrstvu do čtverců. Nyní už máte skoro hotovo. Pro přípravu tohoto jednoduchého dezertu už stačí jen každý čtvereček těsta opéct na suché pánvi. Důležité je péct těsto z obou stran do zlatova.

Fotografie: Pexels

Budou vláčné a chutné

Opečené koláčky budou vlhké a příjemně máslové. Na povrchu je můžete posypat cukrem. Podávat je můžete jako sladkou tečku ke kávě, ale mohou být také doplňkem k různým jídlům. V takovém případě je vhodné je nesypat na povrchu cukrem. Pokud máte rádi listové těsto s marmeládou, pak není nic jednoduššího než si čtverečky potřít oblíbeným džemem. Skvěle chutná jahodový nebo rybízoví.

Další možností je pochopitelně čtverečky naplnit ještě před smažením na pánvi. Plnit můžete nejen marmeládou, ale například také nutelou nebo podobným čokoládovým krémem. Náplň může být také ořechová.

Je to opravdu zcela na vašich chuťových preferencích. Těsto se dá pochopitelně použít také na další podobné recepty z listového těsta. Chutnat bude vždy mnohem lépe než kupované.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]